V Příchovicích můžete vystoupat na nejmladší rozhlednu Jizerských hor. Maják Járy Cimrmana

31. červenec 2024

Milovníci Divadla Járy Cimrmana by si určitě měli udělat výlet na nejmladší rozhlednu Jizerských hor. Na Maják Járy Cimrmana v Příchovicích na Jablonecku. Stavba navržená architektem Martinem Rajnišem je s nadsázkou řečeno nejvýše položený maják na světě a za pěkného počasí nabízí výhledy na Jizerské hory a do Českého ráje.

Součástí rozhledny je i Muzeum Járy Cimrmana s řadou kuriozit. Najdete tu například vypouštěcí talíř se špuntem uprostřed, z něhož můžete pohodlně vypustit polévku, která vám jednoduše nechutná. Dále tu mají půllitr se zvonkem, aby host mohl upozornit hostinského, že už má dopito, anebo kolo Járy Cimrmana s názvem Nikdo nezůstane doma, na které se vešla celá rodina.

Součástí příchovického areálu je také venkovní část s ohradou pro zvířata, lesoparkem se vzácnými stromy, dřevěnými prolézačkami, knihovnou a geoparkem, který tu vznikl ve spolupráci s geologický oddělením Muzea Českého ráje v Turnově.

Turisté v minulosti chodili především na nedalekou kamennou rozhlednu Štěpánku, která je ne nejstarší a také nejkrásnější rozhlednou Jizerských hor. „Ale protože jsme chtěli nějaké turisty přilákat i k nám, rozhodli jsme se vybudovat svoji vlastní rozhlednu. Ve spolupráci z architektem Martinem Rajnišem a Divadlem Járy Cimrmana,“ přibližuje vznik Majáku provozovatel příchovického areálu Vlastimil Plecháč. Ze Štěpánky jsou krásně vidět Krkonoše, Jizerské hory a za pěkného počasí i Lužické hory a Bezděz. Maják Járy Cimrmana nabízí výhled na Jizerky a do Českého ráje.

Rozhledna Maják nabízí výhledy na Jizerské hory a do Českého ráje

Na místo se dostanete buď od vlaku z Tanvaldu, ale pozor na strmé čtyřkilometrové nebo pozvolnější šestikilometrové stoupání. Pohodlnější je cesta od autobusu na trase z Tanvaldu do Harrachova. Od zastávky u motorestu v Příchovicích jsou to zhruba dva kilometry.

Přijet se dá pochopitelně i autem, parkoviště má dostatečnou kapacitu. Ale řidiči by měli počítat s tím, že v areálu je i malý pivovar, kde se vaří piva Světoběžník a Víděňák, odkazující na českého génia Járu Cimrmana.

Spustit audio