V Tankodromu Milovice si můžete sami vyzkoušet jízdu vojenským pásovým vozidlem

29. říjen 2022

Tankodrom Milovice vznikl na bývalém území vojenského cvičiště Sovětské armády u města Milovic asi třicet kilometrů severovýchodně od Prahy. Na dvě stě hektarů tak dnes slouží k zábavě. K dispozici je tu přes třicet kusů vojenské a offroadové techniky a vozidel. A na vybraných pásových vozech se můžete dokonce i projet.

Středočeské město Milovice v době totality nechvalně proslulo pobytem Sovětské armády. Dnes je tu ale vše zorganizováno tak, aby si tu na své přišla celá rodina. Na travnatých plochách jsou místa k relaxaci, velké trampolíny, pobíhají tu stáda ovcí a koz a v zoo koutcích se na děti těší lamy, koně a oslíci. Především tu ale najdete vše, co souvisí s vojenským životem.

Veškerá technika i vozidla jsou v perfektním stavu a plně pojízdná. Návštěvníci se mohou projet vojenskými pásovými vozy, prohlédnout si zblízka stíhačku MIG 21, vojenskou helikoptéru nebo si vyzkoušet oblíbenou střelnici.

Nejoblíbenější jsou ale jízdy bojovými vozidly pěchoty. Z celkem dvou set hektarů plochy tankodromu patří čtvrtina adrenalinovým offroadovým tratím. Majitelé řidičských průkazů si mohou vojenská pásová vozidla sami vyzkoušet. Pokud se necháte svézt řidičem, je trasa dlouhá přibližně pět kilometrů a trvá asi dvacet minut. Projedete se prudkými svahy, po velkých hrbolech, ale také vodou a bahnem.

K vidění je tu legendární MIG 21 i imitace vietnamské chatrče a americké základny z dob války ve Vietnamu

Vojenští veteráni ve filmu

V zastřešeném muzeu jsou k vidění nejrůznější vojenská vozidla, která jsou až na dvě zcela pojízdná. Výjimkou je historický vůz značky White z roku 1914, který si zahrál v novém filmu Na západní frontě klid. Na druhé straně muzea pak najdete vozidlo německého Wehrmachtu, které si mnozí pamatují z legendární české komedie Stůj, nebo se netrefím.

Vozidlo Wehrmachtu, které si zahrálo v komedii Stůj, nebo se netrefím

Za pozornost stojí i vozy s protiletadlovou raketovou technikou, které kdysi patřily Sovětské armádě. Výčet vozidel, která si tu můžete prohlédnout, nebo se s nimi projet, je opravdu velký. Za všechny jmenujme například tanky T-34, T-55, T-54, T-72 nebo Tank Centurion, STUG 3, ale také oblíbená pásová BVP, protiletadlový raketový systém KRUG, Praga V3S pancéřová nebo Hummer H1.

Adrenalin si ale můžete zvýšit také na akčním paintballovém hřišti nebo s airsoftovými zbraněmi. Na střelnici je pak k dispozici několik střelných zbraní, střelbu můžete trénovat na vzdálenost od deseti do padesáti metrů. Oblíbená je střelba ze samopalu Kalašnikov.

Zbraně, se kterými si mohou zájemci zastřílet na střelnici

V sezoně je možné návštěvu Tankodromu Milovice spojit s výletem do sousedního Rodinného Parku Mirakulum a projet se tak téměř dva kilometry dlouhou unikátní úzkokolejkou, která oba parky spojuje.

Spustit audio