V Teráriu Modrá na Uherskohradišťsku uvidíte hady, leguány, krokodýla i šípové žabky

28. únor 2023

Když jedete ve Zlínském kraji ze Starého Města na Velehrad, uvidíte před Velehradem po pravé straně archeologický skanzen Velké Moravy. A hned za ním se nachází samostatná budova Terária Modrá, ve kterém na vás čekají živočichové z tropických částí světa. Na některé z nich si budete moct i sáhnout.

V Teráriu Modrá mají desítky malých i velkých terárií, ve kterých najdete stovky zvířat. Terária jsou zařízená přírodními materiály, osvětlením a vytápěním tak, aby byla zvířata v co největším komfortu a co nejpřirozenějším prostředí.

K vidění jsou tu zástupci největších a nejjedovatějších hadů a rozmanité druhy pralesních i pouštních ještěrů a ještěrek. Na vlastní oči tak uvidíte anakondu a krajty velkých rozměrů, například krajtu tmavou, a to i ve variantě albín. Chovají zde i hroznýše, dospělého kajmana, plivající kobru červenou, chameleony, leguány, zástupce varanů, kajmanku dravou, pavouky, štíry a žáby.

Pavoukům je věnovaná celá samostatná stěna, na kterou narazíte hned při vstupu do expozice. Čítá na několik desítek malých terárií s nejen chlupatými členovci. Někteří z nich jsou prudce jedovatí. V Teráriu Modrá najdete kromě plazů a členovců i páreček malých rozverných afrických šelem – mangust.

Na požádání si některá vybraná zvířata můžete dokonce i vzít do ruky nebo pohladit. Ošetřovatel Hynek Vašíček ví o obyvatelích Terária Modrá velké množství důležitých informací, které mu umožňují zvířatům a jejich potřebám rozumět. I díky tomu se zde mohou cítit dobře. A při návštěvě terária to pozná i vnímavý návštěvník.

A proč se vydat za tropickými zvířaty právě do terária? Právě tam je uvidíte jako na dlani. V přírodě totiž díky ochrannému zbarvení pozornosti turistů často unikají. Terárium Modrá má otevřeno každý den kromě pondělí od 10 do 15, o víkendu pak do 16 hodin.

Spustit audio