V Zážitkovém centru Ursus v Dolní Lomné poznáte přírodu Beskyd doslova všemi smysly

15. červen 2020

Ursus je značka polských traktorů, rumunského piva nebo také název rodu medvědovitých šelem. A právě posledně jmenované bylo inspirací pro vznik názvu zážitkového centra v Dolní Lomné v Beskydech v Moravskoslezském kraji. Zážitkové centrum Ursus má ve znaku medvěda, který se občas do těchto končin zatoulá ze sousedního Slovenska.

Přírodní bohatství našich hor je nesmírné. Poklady máme přímo před očima, jen je často nevnímáme. A to chce centrum Ursus v Dolní Lomné změnit. Dovnitř vcházíte jako zvědavý turista, po chvíli pak odcházíte jako milovník zdejší přírody. A v ideálním případě i jako její ochránce. Přitom se celou dobu návštěvy bavíte a hrajete si. I když už dávno nejste dítě, na jejichž vzdělávání cílí centrum Ursus především.

Pouze místní zdroje. To si před lety vytýčili při stavbě celého centra. A tak na dřevěné části budov, na dlažbu i na celou zahradu byly použity lokální materiály – smrk, pískovec, vrbové proutí a podobně. Samotná zahrada je svébytnou expoziční částí. Návštěvníci se v ní dozvědí, jaké rostliny mohou v drsných horských podmínkách pěstovat, od jakého neduhu jim pomůže která bylinka či v čem se nejraději zabydlují brouci.

Beskydy jako na dlani

Vnitřní část Zážitkového centra Ursus pak nabízí interaktivní expozice o vzniku Beskyd, významu vody a zdejších mokřadů. Hravou formou seznamuje se zdejšími rostlinami i živočichy. Součástí centra je i kinosál, konferenční místnost i bylinkami provoněná učebna.

Centrum Ursus v Dolní Lomné funguje současně i jako Informační středisko CHKO Beskydy a v sezóně nabízí celou řadu zážitkových programů, seminářů a příměstských táborů pro děti. Další informace o centru, programu i otevírací době najdete na webových stránkách www.ursuscentrum.cz

Spustit audio