Vánoční tramvaj vozí cestující ulicemi Brna i letos. Nově jí přibyla moderní posila

14. prosinec 2019

K brněnské předvánoční atmosféře neodmyslitelně patří tradiční adventní trhy na třech náměstích v centru města a veřejné kluziště pod sochou Jošta. Loni přibylo vyhlídkové kolo na Moravském náměstí. A letos opět vyjela i speciální vánoční tramvaj ozdobená svítícími vánočními motivy. Brněnský dopravní podnik se tak zapojuje do svátečních radovánek v jihomoravské metropoli.

Speciální vánoční linka jezdí na trase Česká – Malinovského náměstí – Hlavní nádraží – Zelný trh - Náměstí Svobody – Česká a bude v provozu po celý advent, přes vánoční svátky, až do 31. prosince. Odjezdy ze zastávky Česká jsou každých 20 minut. Tramvaj je sice speciální svojí výzdobou, ale není v ní potřeba žádná speciální jízdenka. Platí v ní stejný tarif jako v ostatních prostředcích brněnské hromadné dopravy. Veškeré informace a jízdní řád najdete na webu www.dpmb.cz.

Dopravní podnik vypravil do ulic Brna vůz specifický nejen vánoční výzdobou, ale i věkem. Jedná se totiž o historický model tramvaje T3 z roku 1967. Cestující tak mohou nasát příjemnou předvánoční atmosféru a zároveň poznat i kousek historie hromadné dopravy. Vůz byl sice dovybaven moderními prvky, jako je GPS nebo hlášení zastávek, jeho ovládání ale zůstalo původní. Stejně tak kabina řidiče není zcela oddělena od cestujících a i technika pohonu je původní. S tím souvisí i produkce takzvaného zbytkového tepla, které se využívá pro vytápění vozu. Ve vánoční tramvaji je díky tomu pěkně teploučko.

Brněnský dopravce si pro letošek připravil i jednu novinku. Kromě historické tramvaje oděné do vánočních světel vypravil i jeden model současný. Zatímco vánoční "té trojka" jezdí pouze centrem jihomoravské metropole, model Anitra (mimochodem název je složený ze slov Asynchronní NÍzkopodlažní TRAmvaj) z přelomu milénia jezdí na běžných linkách po celém Brně. Tramvaj poznáte podle světelného závoje, do kterého je zahalena. I v této tramvaji platí běžný tarif jízdného.

Spustit audio