Ve Velkých Pavlovicích stojí mezi vinohrady půvabná rozhledna Slunečná připomínající vinnou révu

9. červenec 2021

Nejen milovníci vína budou plesat radostí, když zavítají do Velkých Pavlovic na jižní Moravě. Úchvatné místo obklopené vinohrady, nad nimiž se tyčí rozhledna, která svým tvarem připomíná vinoucí se révu. Je vysoká "jen" 19 metrů, ale i tato výška stačí na to, aby se z jejího vrcholu mohli kochat pohledem do širokého okolí. Pálavské vrchy jsou tu jako na dlani, stejně jako okolní i vzdálenější vesničky. A když bude hezké počasí, ukáží se i vrcholky Alp.

O výletníky je navíc na rozhledně Slunečné postaráno dokonale. Přímo pod rozhlednou je malý kiosek s příjemným posezením pod dřevěnou pergolou. O prázdninách je otevřený každý den, v jarních a podzimních měsících pouze o víkendu. V zimě je sice obchůdek zavřený, ale rozhledna samotná je přístupná po celý rok a navíc zcela zdarma. Zároveň s kioskem jsou k dispozici také toalety.

Velkou výhodou Velkých Pavlovic je železniční stanice. Pohodlně se tak dostanete až do srdce vinařského kraje. K rozhledně pak vede asfaltová cesta, dostatečně široká na to, aby se na ní pohodlně míjeli pěší s cyklisty. Ale pozor, můžete tu potkat i auto. U rozhledny jsou pro cyklisty připraveny stojany. A pak už se stačí jen posadit a ochutnávat nejen víno, ale když je sezóna, tak i burčák. Stánek nabízí také suvenýry, nealko a něco drobného na zub.

Velké Pavlovice nejsou jen víno a rozhledna

Kromě půvabné vyhlídkové věže nabízejí Velké Pavlovice i další radovánky. Můžete navštívit třeba Biocentrum Zahájka, které umožňuje nerušené pozorování vodních živočichů v jejich přirozeném prostředí. Nebo historické vinné sklepy a lisovny. Těžko můžete minout Relaxační lesopark u Trkmanky, tedy pokud přijedete vlakem. Je totiž hned u železniční zastávky.

Místní občerstvení dokládá, že rozhledna se nachází uprostřed vinic

No a pro ty, kteří rádi studují chutě vína, je k dispozici Vinařská ulička Pod Starou Horou, které se také říká „opilé sklepy“. A pokud vám ani to nebude stačit, můžete se zastavit také ve šlechtitelské stanici André. Velké Pavlovice jsou zkrátka cílem, který si zamilujete a určitě se tam budete chtít brzy zase vrátit.

Spustit audio