Velikonoční mazanec
podle Mirky Kuntzmannové
- 400 g hladké mouky
- 200 g hrubé mouky
- 100 g másla nebo tuku
- 100 g moučkového cukru
- 2 žloutky
- 30 g droždí
- cca 250 ml vlažného mléka
- 40 g rozinek
- 30 g mandlí
- 30 g kandovaného ovoce
- sůl
- vejce na potření
- mandlové lupínky na posypání
Z droždí, 1 lžíce cukru, 2 lžic mouky a 4 lžic mléka připravíme kvásek, který necháme v teple vykynout. Do mísy prosejeme mouku, přidáme cukr, sůl, vykynutý kvásek a zbylým mlékem, do kterého jsme rozkvedlali žloutky, těsto zaděláme. Nakonec přidáme v rumu naložené rozinky, oloupané, na nudličky nakrájené mandle, drobně pokrájené kandované ovoce a řídké vlahé máslo.
Těsto dobře propracujeme a necháme ho kynout. Vykynuté těsto promícháme vařečkou a opět necháme kynout. To opakujeme ještě 1 až 2 dvakrát.
Na pomoučený vál přendáme vykynuté těsto a rozdělíme ho na dva stejné díly. Z každého vytvoříme bochánek, který položíme na plech, vyložený pečícím papírem a necháme ještě 20 až 30 minut odpočinou.
Potom bochánek pomažeme rozšlehaným vejcem, uprostřed mělce nařízneme ostrým nožem do kříže a posypeme mandlovými lupínky. Kříž můžeme též prostřihnout nůžkami.
V předehřáté troubě pečeme prvních 5 minut při 200°C, potom snížíme teplotu na 170 až 180°C a dopékáme ještě asi 35 až 40 minut. Před dopékáním chráníme povrch mazance pečícím papírem.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.