Vesnice Ounuz dostala název podle nouze. Díky ní ale získala status památkové zóny

29. březen 2016
Česko – země neznámá

Ounuz je malá jihočeská vesnička schovaná v kopcích Votické pahorkatiny, které místní říkají Čertova hrbatina. Za vsí je totiž malá skalka, zvaná Čertovo břemeno, ve které je dodnes patrný otisk čertova kopyta a jeho chlupatých zad z doby, kdy ďábel tamní krajinu přetvářel podle svých pekelných představ.

Samotný Ounuz leží na pomezí jižních a středních Čech na Táborsku v nadmořské výšce 710 metrů, jen kousek od střediska zimních sportů Monínec. A i když z něj jeho výška dělá v současnosti atraktivní cíl pro vyznavače zimních sportů, v minulosti byla spíš na obtíž.

Kamenitá políčka na horském hřbetu nedávala nijak závratnou úrodu, a tak není divu, že základ neobvyklého názvu vesnice tvoří slovo nouze. Život ve vesničce rozhodně nebyl snadný a mnozí její obyvatelé se při první příležitosti raději odstěhovali pryč. I proto se v Ounuzu dodnes dochovalo nebývale velké množství původních dřevěných chalup.

V roce 1952 si režisér Bořivoj Zeman vybral vesničku jako kulisy pro svou filmovou pohádku Pyšná princezna. V polovině devadesátých let minulého století byl Ounuz vyhlášen vesnickou památkovou zónou.

Roubená usedlost v Ounuzu

V současné době slouží většina domů v Ounuzu jako rekreační chalupy, vesnice má pouhých pět stálých obyvatel. Ještě na začátku první republiky přitom v Ounuzu žilo 78 lidí.

Do vsi vede úzká rozbitá silnička, která v ní také končí. Do vsi je zákaz vjezdu, parkovat se dá ale na odbočce do místního kempu, která se nachází u prvního stavení. V Ounuzu se kříží také hned několik turistických tras. Do známé Prčice ve středních Čechách to je po značce pěšky 6 kilometrů, do jihočeské Jistebnice 8,5 kilometru.

autor: Filip Černý
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.