Vodu z pramenů v lázních Slatinice u Olomouce lidé používají nejen k léčení, ale i k vaření

15. prosinec 2022

Lázně Slatinice v Olomouckém kraji jsou nejstarším lázeňským zařízením na Moravě. Jejich historie sahá až do 16. století. Známé jsou svými sirnými prameny. Jde o středně mineralizovanou alkalickou minerálku, která má při výtoku ze země okolo sedmnácti stupňů. Návštěvníci mají k dispozici několik pramenů, které při procházce obcí najdou i po čichu. Provází je totiž výrazný sirovodíkový odér.

„Naše minerální voda je vhodná zejména pro klienty s pohybovými, oběhovými, nervovými a kožními problémy a také pro lidi, kteří jsou po onkologické léčbě,“ říká marketingová manažerka lázní Silvie Vyroubalová.

Projít se po všech slatinických pramenech je možné po značené Stezce zdraví, která začíná před místním turistickým informačním centrem. „Vytváří okruh po celé vesnici a vede okolo pramenů svatý Václav, svatý Vít, Jan Adam z Lichtenštejna, svatý Jiří a Zdeněk,“ vyjmenovává Hana Vychodilová z informačního centra.

Pramen Svatý Václav je nejstarší, našli ho v polovině 16. století. A právě on může za vznik lázní. Nedaleký pramen Zdeněk, který vyvěrá jen ze třinácti metrů, je vidět pouze z dálky, protože se nachází v areálu firmy, která v obci provozuje mlýn. „Od roku 1972 je u něj nainstalovaný limnigraf, který sleduje rozkmity vodní hladiny. Například po velkém zemětřesení a vlně tsunami v Asii v roce 2004, se zhruba po osmi minutách rozkmitala o šedesát centimetrů,“ doplňuje lázeňský hotelový manažer Tomáš Hrazdil.

„Já jezdím pro vodu k Vítovi každý den,“ rozpovídá se při setkání s námi místní obyvatelka. „Vodu používám k vaření kávy a polévek. Je výborná. Však se na mě podívejte, jak vypadám dobře, tak ji doporučuju,“ dodává s úsměvem.

Během nenáročného okruhu, který má jen málo přes dva kilometry, minete Galerii Zdeňka Buriana, kde je k vidění na 160 originálů známého moravského malíře a ilustrátora, barokní kostel Nanebevzetí Panny Marie, faru, budovu obecního úřadu, dříve lichtenštejnský hospodářský dvůr, a bývalou továrnu na cikorku. Okolo citlivě zrekonstruovaného penzionu Majorka se dostanete k Moravě, nejstarší budově lázní, kde stojí fontána Lázeňská květina a pítko, ze kterého vytéká pramen svatého Jiří.

Spustit audio