Vrbické sklepy nabízejí nejen víno, ale i unikátní architekturu. Navštivte jihomoravský Hobitín

1. listopad 2019

Moravský Hobitín. Tak by zřejmě znělo zvolání fanouška Tolkienových románů, kdyby navštívil vinné sklepy ve Vrbici. Tohle přirovnání ale v malebné obci mezi Hodonínem a Hustopečemi na jižní Moravě příliš rádi nemají. Jejich sklípky se totiž pyšní unikátní architekturou kamenných průčelí s pseudogotickými oblouky nade dveřmi. Samotné sklepy jsou vybudované v sedmi patrech. Nebo lépe řečeno, úrovních, protože nejsou sedmipatrové, jak se někdy nesprávně uvádí.

Vinné sklepy vznikly ve Vrbici před sto lety dílem dvou bratří Michnů. Ti začali jako první budovat v kopci pod místním kostelem takzvané presůzy, neboli lisovny vína. V pískovcovém vrchu vykopali malé sklípky a do jejich čelních stěn pak zapracovali typické lomené oblouky. Pro každého z bratrů byl charakteristický odlišný tvar.

Vrbičtí vinaři si tento styl oblíbili a pokračovali v něm i při budování svých sklípků. Vznikl tak unikátní soubor staveb, které vytváří neopakovatelný genius loci. Tam, kde nebylo nutné sklep staticky vyztužovat cihlovou klenbou, je patrné původní podloží, do kterého byl sklep vyhlouben. Stěny obvykle pokrývá přirozená bílá plíseň.

Na Vrbici se daří hlavně červenému

Vrbice je součástí pěti obcí, kterým se říká Modré Hory. V tomto regionu se díky přírodním podmínkám, jižním svahům a půdním charakteristikám skvěle daří červeným vínům. Frankovka, Modrý Portugal či Svatovavřinecké, ale také cuvée a rosé z těchto odrůd jsou vína, za kterými se sem milovníci rádi vrací.

Vinné sklepy ve Vrbici připomínají Hobitín

Víno spojuje prakticky veškeré činnosti na Vrbici. Příležitost víno ochutnat a popovídat si o něm přímo s těmi, kteří ho vyrábějí, mohou návštěvníci při koštech, dnech otevřených sklepů a dalších tradičních akcích. A ani při hodech, plesech či zpíváních v hodové búdě nikdy místní víno nechybí. Dobré dopravní spojení hromadnou dopravou, poloha na trase cyklostezky, muzeum krojů, nově opravený kostel nad unikátními sklepy, to vše vytváří příjemný cíl cest mnoha milovníků vína a krásné krajiny.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.