Vřídelní polévka - zapomenutá karlovarská specialita

Slyšeli jste někdy o vřídelní polévce z Karlových Varů? Nejen lázeňští hosté, ale ani tamní rodáci na tuto otázku až na výjimky neodpovídají kladně. Dnes je to jídlo prakticky zapomenuté, přitom by se dalo označit za nejvýznamnější karlovarskou specialitu.

Nejedná se ovšem o specialitu českou. Karlovy Vary byly součástí Sudet a bývalo tam převážně německé obyvatelstvo. Podle Karlsbader Zeitung se sprudelsuppe čili vřídelní polévka v lázeňském městě vařívala už v polovině 16. století, původně jako snídaně. Některé prameny uvádějí, že jako první ji pro svého pána s mlsným jazýčkem hraběte Rudolfa Chotka v roce 1759 připravil kuchař a cukrář Jan Jiří Pupp, který se pak v Karlových Varech usadil.

Léčebné využití

Lázeňští lékaři Vřídelní polévku radili konzumovat pacientům, kteří měli problémy se žaludkem, jako lehkou večeři. Předepsané ingredience polévku měnily v lehké projímadlo nebo naopak v prostředek proti průjmu. Osvědčila se prý také po prohýřených nocích proti kocovině a na pročištění žaludku, pro tento případ měla být víc opepřená. V současné době už vám lékaři v Karlových Varech vřídelní polévku nedoporučí, z jídelních lístků karlovarských restaurací zmizela už před desítkami let.

Oživení tradice

Znovuobjevený recept zaujal vedení Správy přírodních léčivých zdrojů a kolonád, které se rozhodlo vřídelní polévku vrátit do povědomí lidí. Podle ředitele Milana Trnky je tato polévka zatím podávána při zvláštních příležitostech, např. na Nový rok nájemcům Vřídelní kolonády. Uvažuje se o jejím představení široké veřejnosti v rámci oslavy letošního Dne dětí.

Karlovy Vary

Zajímavosti

Na rozdíl od vřídelní polévky si při svém pobytu v Karlových Varech můžete denně dát vřídelní kávu, a to přímo v budově Vřídelní kolonády. Vřídelní voda je dále součástí oblíbených lázeňských oplatek, likéru na bázi vaječného koňaku nebo třeba mýdla a kosmetických výrobků. V dřívějších dobách měla podstatně širší využití, ať už pro svoji slanost nebo teplotu 73,4 stupňů. Mimo jiné se u vřídla pařila drůbež a pralo prádlo, což bylo zakázáno až po roce 1850.

Recept na vřídelní polévku

Recept na Vřídelní polévku jsme dostali od karlovarské novinářky Evy Hanykové, pochází ze starých německých novin.

1 l vody z karlovarského vřídla, 1 až 2 lžíce světlé jíšky (hladká mouka, máslo), špetka muškátového květu, špetka mletého pepře, máslo na špičku nože, 1 žloutek, nasekaná petrželka, staré pečivo

Postup:

Do 1 l vřídelní vody přidáme 1 až 2 lžíce světlé jíšky, trochu koření - špetku muškátového květu a pepře, lze doplnit čerstvým máslem na špičku nože. Povaříme a na závěr zakvedláme 1 žloutek.

Ozdobíme nasekanou petrželkou a servírujeme s kousky nakrájeného osmaženého pečiva. Vůbec nesolíme, vřídelní voda je slaná dost!

V létě a na podzim si můžete polévku vylepšit nakrájenými hříbky, ale „musí“ být nasbírány v karlovarských lázeňských lesích mezi Dianou a Linhartem.