Vyplatí se přezouvat na letní pneumatiky a podle čeho je vybírat?

19. duben 2022

Už od 1. dubna mohou všichni motoristé jezdit na letních pneumatikách. Pokud máte zimní pneumatiky už sjeté, možná zvažujete, zda přezouvat, nebo je prostě přes léto dojet.

Vše je o způsobu užití auta. „U aut, která jezdí každý den desítky, stovky kilometrů v dálničním tempu, tak tam nechat zimní pneumatiky není zrovna dobrý nápad,“ říká Jan Drnec z plzeňského pneuservisu.  „Dochází k vyššímu opotřebení, špatné přilnavosti a delší brzdné dráze. U rodinných aut, s kterými každý den jezdíte po městě, rozvážíte děti do škol, na kroužky, jedete na nákupy, tak tam v ponechání zimních pneumatik nevidí problém.“

Letos si letní pneumatiky pravděpodobně budeme vybírat podle toho, které budou dostupné. „Pneumatik je málo. Ohromné výrobní kapacity, které mělo Rusko, jsou buď nedostupné, nebo zavřené. To množství, které se vyrábí u nás, je nepatrné. Nenároční řidiči dříve kupovali laciné pneumatiky z Číny, které nemohou parametrům evropských pneumatik konkurovat. Ale vzrostly několikanásobně ceny za jejich dopravu, tím i cena.“

Disky lité, nebo plechové?

Můžete mít lité disky, nebo plechové. „Počet aut, která jezdí na plechových discích se rok od roku snižuje. Ale pravdou je, že cenový rozdíl mezi litým a plechovým diskem je relativně veliký. Jetý disk z bazaru nebo vrakoviště je proto vhodné nechat zkontrolovat na vyvažovačce jestli je rovný a nehází. Pokud bude hodně zrezlý, nechte ho opískovat, nastříkat práškovou barvou a máte nový plnohodnotný disk,“ radí Jan Drnec.

Přezouvání pneumatik v servisu v Jindřichově Hradci

I když platná vyhláška povoluje u letních pneumatik hloubku vzorku do hranice 1,6 mm, zvažte toto přezutí. Vyhláška je 50 let stará a nová auta se dnes pohybují jinými rychlostmi. Na mokré silnici mohou být i životu nebezpečné, protože z auta uděláte neřízenou střelu. Jako bezpečná hloubka desénu jsou dnes brány 3 mm. Na moderních pneumatikách jsou už přímo od výrobců indikátory jejich sjetí. Vlnka nebo ryska v desénu, která upozorňuje na sjetí na 3mm hloubky a pak další, když se dostanete na 1,6 mm.

Pneumatiky na discích skladujte na ležato, na sobě. Samotné pneumatiky na stojato a pokud to půjde, je čas od času otočte. Pokud možno v suchu a temnu. Na pneumatiky by nemělo svítit slunce. Jeho UV záření degraduje směs pneumatiky.

Jak pneumatiky skladovat, proč by na ně nemělo svítit slunce a kdy se vyplatí mít druhou sadu pneumatik na discích, si poslechněte v reportáži.

autor: Jiří Šobr
Spustit audio