Výstava v Panenských Břežanech ukazuje mj. předměty nalezené v Letech u Písku

28. březen 2022

Osobní předměty vězňů koncentračních táborů zřízených nacisty na území dnešní České republiky i to, kde přesně stály, přibližuje nová výstava v Památníku národního útlaku a odboje v Panenských Břežanech.

Čtěte také

Expozice ukazuje výsledky archeologických průzkumů míst, v nichž stály zajatecký tábor Rolava v Krušných horách, ženský koncentrační tábor Svatava na Sokolovsku, romský koncentrační tábor Lety na Písecku a táborová aglomerace v Holýšově na Plzeňsku. Výstava potrvá od 30. března do 30. září 2022.

Podle Petra Hasila z Národního památkového ústavu v Ústí nad Labem má expozice upozornit na to, že na území dnešní ČR nacisté za války zřídili 38 pobočných koncentračních táborů. Jedním z nich byl i romský koncentrační tábor v Letech u Písku.

Podle archeologa Pavla Vařeky ze Západočeské univerzity v Plzni badatelé v místech, kde býval romský koncentrační tábor v Letech, nalezli tisíce předmětů. Průzkum se konal mezi lety 2016 až 2019. Vařeka uvedl, že nalezené vystavené věci, třeba zbytky nádobí, obrázek či hrací figurky, jsou důležitým svědectvím o domácnostech Romů a Sintů v meziválečném období. Tým tyto nálezy prezentuje poprvé.

Čtěte také

Vařeka připomněl, že Romové a Sintové o majetek po příchodu do Letů přišli. Devadesát procent jich holokaust nepřežilo a přeživší po válce neměli vůbec nic. Vařeka dodal, že archeologům se, po zrušení vepřína, který v Letech stával, podařilo rekonstruovat, i to, kde přesně se tábor nacházel a které části tábora se pod zemí zachovaly. K bývalé táborové aglomeraci v Holýšově Vařeka dodal, že průzkum je tam v počátcích.

Archeologické průzkumy lokalit někdejších koncentračních a zajateckých táborů začaly v Česku zhruba před deseti lety. Na výzkumech, jejichž výsledky výstava prezentuje, pracovali odborníci z Archeologického ústavu AV, Západočeské univerzity v Plzni a Národního památkového ústavu v Ústí nad Labem.

zdroj: ČTK
Spustit audio