Vzorová česká vesnička. Lutová na Třeboňsku má vše, co by vesnice měla mít

27. prosinec 2016
Česko – země neznámá

Turista, který poprvé zavítá do jihočeské vesničky Lutové na Třeboňsku, bude mít nejspíš neodbytný pocit, že už tam někdy byl. Rybníček na návsi, barevné chalupy, socha svatého Jana Nepomuckého, na kopečku kostel, u něj fara a škola. Tak nějak si člověk představuje typickou českou vesnici.

O Lutové se tvrdí, že patří mezi nejstarší obce na Třeboňsku. První zmínka o ní pochází z poloviny 14. století, vesnice je ovšem zcela jistě starší. Středověkou minulost Lutové dodnes připomíná gotický sanktuář v kostele s vytesanými lucemburskými liliemi nebo klenba v zákristii, ozdobená pitvornými kamennými obličeji.

V Lutové najdete i spoustu památek z dalších období: budovu bývalé fary, oděnou do empírového hávu, novogotickou bývalou školu nebo barokní kapličku na hrázi nádrže na návsi.

Půl kilometru za vesnicí se na vršku zvaném U kostelíka nachází zřícenina barokního poutního kostela Narození Panny Marie. Vede k němu od hřbitova jabloňová alej. Vysázeli ji v šedesátých letech minulého století lutovští školáci a dostala jméno po sovětském kosmonautovi Gagarinovi.

Empírová budova fary

Od roku 1990 je Lutová vyhlášena vesnickou památkovou zónou a místní se snaží využít její turistický potenciál. V okolí vesnice vedou naučné stezky, značené turistické trasy pro pěší, cyklisty i vozíčkáře. V samotné vesnici je několik možností ubytování, například na zmíněné faře i škole. Nechybí tu ani hospoda a obchod.

autor: Filip Černý
Spustit audio