Zámek Hluboká nad Vltavou má jméno po hluboké studni. Původně stála na třetím hradním nádvoří

22. srpen 2022

Možná si řeknete, že představovat jihočeský zámek Hluboká nad Vltavou je nošením dříví do lesa. Hlubokou přece známe všichni a většina z nás na ní někdy i byla. Přesto jsou věci, které jste o tomto zámku nejspíš nikdy neslyšeli. Například. Víte, proč se Hluboká jmenuje Hluboká?

Anebo, všimli jste si, kde se na Hluboké natáčely scény z pohádky Pyšná princezna? Třeba slavná scéna, v níž princezna Krasomila chce po králi Miroslavovi, aby jí hodil míč. Podle zástupce kastelána Václava Vlažného stála kamera v zámecké zahradě přímo pod jihovýchodní věží. Na místě, kde se natáčelo, býval přitom původně hradní příkop s obrannými prvky starého původního hradu.

Objevte s námi místa, která stojí za to navštívit a soutěžte o atraktivní ceny. V Cestě okolo Česka můžete soutěžit hned dvakrát!

„Přestavba hradu začala v roce 1840. Dva roky před tím navštívili Jan Adolf II. a kněžna Eleonora ze Schwarzenbergu Anglii při příležitosti korunovace královny Viktorie a zhlédli se v anglickém stylu. Hrubá stavba trvala deset let, dalších dvacet let zabraly interiéry,“ dodává Václav Vlažný.

Zámek Hluboká nad Vltavou

A kde se vzal název zámku Hluboká? Dnes má zámek dvě nádvoří, ale před přestavbou tomu bylo jinak. „Původně tady byla nádvoří tři. Na třetím nádvoří se nacházela studna, podle níž má zámek jméno. Byla hluboká a měřila 120 metrů,“ vysvětluje Václav Vlažný. Dnes je nad třetím nádvořím vstupní hala do zámku. Studna ale stále existuje o patro níž. Je už sice hluboká jen 90 metrů, ale voda v ní stále je.

Tak teď už víte, proč se Hluboká jmenuje Hluboká. Ale vraťme se ještě na chvíli k Pyšné princezně. Všimli jste si, kam odletěl míč, který přehodila přes kovanou mříž princi Miroslavovi? Tohle místo byste na Hluboké nenašli. Scéna s Vladimírem Rážem se totiž natáčela v Třeboni. A pak ji ve střižně s tou předešlou z Hluboké dali dohromady.

Spustit audio