Zámek Kunštát se pyšní druhou největší sbírkou portrétů rytířů Řádu zlatého rouna ve střední Evropě

16. srpen 2022

Výjimečný zážitek nabízí prohlídky Státního zámku Kunštát na jižní Moravě. Veřejnosti byl zpřístupněn teprve v roce 2005, pro mnohé výletníky je tak nově objeveným skvostem. Tři prohlídkové okruhy kladou důraz především na příběhy majitelů zámku, než jen na holá historická fakta. Návštěvníky tak doslova vtáhnou do děje.

Historie kunštátského zámku se začala psát přibližně v polovině 13. století, kdy byl založen původní hrad s obvodovou zdí, vstupní branou a hradním palácem. První písemná zmínka o Kunštátu pochází až z roku 1279. Jeho založení je spjato s osobou Kuna z Kunštátu, příslušníka významného moravského panského rodu.

Objevte s námi místa, která stojí za to navštívit a soutěžte o atraktivní ceny. V Cestě okolo Česka můžete soutěžit hned dvakrát!

Páni z Kunštátu od poloviny 14. století do počátku 16. století kunštátský hrad rozšiřovali a přestavovali. Rodové panství drželi do roku 1521. Poté středověký hrad koupil Jan Černčický z Kácova, který ho v duchu rané renesance začal ve 30. letech 16. století přestavovat na renesanční zámek. Přestavbu dokončili jeho synové Arnošt a Vilém v 50. letech 16. století. Současnou podobu zámku vtiskli hrabata z Lamberka, kteří panství koupili roku 1678 a přestavěli jej na reprezentační rodinné sídlo. Další majitelé pak prováděli už jen menší úpravy.

Státní zámek Kunštát

Roku 1948 byl kunštátský zámek zestátněn a poté sloužil jako sběrný objekt Národní kulturní komise, depozitář Moravského zemského archivu v Brně a mobilizační sklad ministerstva vnitra. 1. ledna 2005 převzal správu zámku Kunštát Národní památkový ústav a 1. června téhož roku byl slavnostně zpřístupněn veřejnosti.

Zámek má několik nej

Zámek Kunštát se může chlubit několika evropskými nej. V Rytířském sále je umístěna galerie portrétů rytířů Řádu zlatého rouna, která je druhou největší sbírkou ve střední Evropě. Další unikát se nachází v blízkém okolí zámku. Jedná se o nejstarší psí hřbitov ve střední Evropě. Na nejstarším náhrobníku psa Luxe je uveden letopočet 1890.

Zámecký park nedávno prošel revitalizací. Nabízí procházku či posezení v upravených alejích, před samotným zámkem je pak nádherná vyhlídka do širokého okolí. Interiéry zámku se mohou pyšnit mistrně restaurátorsky provedenými opravami, mobiliář doplňují instalace rekvizit, které přirozeně navozují atmosféru zabydleného sídla.

Kulečníkový pokoj. Stůl na restaurování zatím čeká, proto na něm chybí mantinely

„Je to dům, protože původní majitelé zde opravdu bydleli jako v běžném domě. Jen byl trochu větší,“ říká o zámku jeho kastelán Radim Štěpán a doplňuje, že k tomuto „domu“ se váže celá řada příběhů. Na prohlídkách tak návštěvníky nečekají jen strohá historická fakta, ale seznámí se i s příběhy majitelů zámku a geniem loci tohoto zajímavého sídla.

Zámek Kunštát je otevřen, podobně jako ostatní památky, během turistické sezóny každý den kromě pondělí. Časy prohlídek jednotlivých okruhů se ovšem liší. Veškeré informace jsou k dispozici na webových stránkách www.zamek-kunstat.cz.

Spustit audio

O soutěži

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.