Zámek v Uherčicích obývali vojáci, zemědělci i vězenkyně. Památka se z toho dosud nevzpamatovala

16. červenec 2018
Česko – země neznámá

O zámku v Uherčicích na Znojemsku se říkalo, že je nejzchátralejší památkou na jižní Moravě. V posledních letech se tam sice už ledacos spravilo, pořád má ale zámek do výstavní památky daleko.

Mezi lepší část zámku patří například letní jídelna a sousední salon. „Tyto prostory byly zrestaurovány v roce 2009. Ale i tady je ještě pořád co dělat. Zbývá například opravit podlahové parkety,“ říká uherčická kastelánka Eva Štěpánová. Nemalé finanční prostředky už pomohly částečně zlepšit také vzhled unikátního banketního sálu anebo okolního parku.

V zámku ale návštěvníci neuvidí mnoho nábytku. „Po původních majitelích ho na zámku mnoho nezbylo. Důvodem je fakt, že zámek stojí blízko rakouské hranice a za minulého režimu tak nebyl zájem zámek zpřístupnit turistům. A tak se většina nábytku odvezla, většinou ani nevíme, kde skončil,“ posteskla si kastelánka.

Poválečný osud zámku je opravdu smutný. „Sloužil různým účelům. Byly tu výrobní provozy státního statku, byty, sídlilo tu vojsko a nějakou dobu dokonce i nápravný tábor pro ženy,“ vypočítává Eva Štěpánová. Zámek tak postupně chátral a přicházel o svoje původní vnitřní vybavení.

Historie zámku v Uherčicích přitom sahá nejméně do 14. století. „Prvním písemným záznamem, který se nám dochoval, je darovací listina z roku 1310, jíž donátorka Isolda, manželka Matěje z Fulštejna, věnovala zboží v Uherčicích a jiných okolních vesnicích klášteru cisterciaček v Oslavanech,“ píše se na webu Národního památkového ústavu.

https://www.zamek-uhercice.cz/cs

autor: hon
Spustit audio

Spolupořadatel

Kalendář

Neděle 2. 9.
13:00–  14:00
Velké finále Hradozámeckého léta
Přímý přenos vyhlášení vítězů fotografické soutěže Hradozámeckého léta

Partneři