Živáňská pečeně
Existuje celá řada receptů na živáňskou pečeni. Lze použít jen jeden druh masa, více zeleniny nebo naopak. Záleží na chuti a možnostech. Brambory se mohou péct současně s masem, opravdu záleží na každém, jaký postup si zvolí. Jde o hodně variabilní recept. Výsledek je však vždycky kulinářským zážitkem. Že se pravá živáňská připravuje na ohni či na grilu, nemusím snad ani dodávat. Ale i tato alternativa, kterou jsem zvolila, je výhodná a rychle dostupná.
Suroviny 6 porcí pečeně:
300 g vepřové kýty
300 g krůtích nebo kuřecích prsou
200 g telecích nebo vepřových jater
150 g pikantní klobásy
150 g uzené slaniny
3 různobarevné papriky
5 cibulí
Suroviny na marinádu:
4 lžíce kvalitního oleje
4 lžíce plnotučné hořčice
4 lžíce rajčatového protlaku nebo kečupu
3 stroužky česneku
mletý pepř
sůl
Postup:
Veškeré maso a játra nakrájíme na menší plátky silné cca 1 cm, maso mírně naklepeme.
Smícháme olej, hořčici, protlak, utřený česnek, mletý pepř a sůl. Touto směsí potřeme plátky masa a jater a v chladu necháme několik hodin proležet.
Kovové jehly potřeme olejem a střídavě na ně napichujeme marinované maso, játra, silnější plátky cibule a papriky, špalíčky klobásy a slaniny. Každou jehlu zabalíme do dvojitého alobalu, pokapeme zbylou marinádou a dobře uzavřeme, aby při pečení nevytékala šťáva. Takto připravené jehly naskládáme do pekáče a podlijeme trochou vody, aby se maso nepřipalovalo.
Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme přibližně 1 hodinu při 170 °C.
Vhodnou přílohou je chléb nebo vařené či pečené brambory.
Celková doba přípravy tohoto receptu trvá 2 hodiny (bez doby potřebné k marinování masa)
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
![slovo_nad_zlato.jpg slovo_nad_zlato.jpg](https://regiony.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/19c0a47caca04bb76b27ba3edcdf74cd.jpg?itok=1i0_J3I_)
![](https://regiony.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/e2afc965669332fc5318f1eaa402a4b5.jpg?itok=i3X2CUFb)
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.