Zpěvák Pavel Dobeš: Jarmila je jediná píseň, kterou nesmím nikdy na koncertě vynechat

16. září 2021

Zpěvák a skladatel Pavel Dobeš napsal a složil od počátku svojí hudební kariéry desítky písní, z kterých se staly hity, vysílají je rádia a hrají se u táboráků. Pavel Dobeš je zpívá většinou jenom s kytarovým doprovodem, aktuálně ho doprovází hudebník Tomáš Kotrba. Nejdůležitější jsou pro něj texty písniček, umí v nich odvyprávět celé příběhy.  

Písně Pavla Dobeše znají a zpívají si nejenom příznivci folku a country, ale patří neodmyslitelně i do repertoáru mnoha amatérských hudebníků, zejména u táborových ohňů. To Pavla Dobeše sice těší, sám to ale nezažil. „Já nevím, jestli se to opravdu tak hraje. Pokud ano, je to pro mě velká radost, ale já u té radosti nejsem, protože k táborákům nejezdím,“ přiznává.

Problémem Pavla Dobeše je také to, že svoje písničky nedokáže vnímat jenom jako posluchač. „Já když píseň složím a nahraju, tak to potom poslouchám velmi kritickým způsobem a přemýšlím, co šlo třeba udělat lépe.“

Leporelo bez sloves

Se slovy dokáže Pavel Dobeš ve svých textech zacházek vskutku mistrně. Jednou posluchače rozveselí, jindy málem rozpláče a umí v nich ve zkratce vypovědět i poutavý příběh. Povedlo se mu dokonce napsat a uspět s písní, ve které není jediné sloveso. „Písničku Leporelo jsem udělal bez sloves, jsou tam jenom samá podstatná jména. Vznikla totiž v době, kdy se za minulého režimu nade mnou v Ostravě už stahovaly mraky. A z českého jazyka víme, že co sloveso, to věta, ale na větě vás může vždycky někdo sejmout, a tak jsem se rozhodl, že napíšu písničku, která nebude slovesa obsahovat,“ vysvětluje hudebník vznik oblíbené písně.

Do Ostravy se Pavel Dobeš stále rád vrací. Zde se můžete podívat na záznam jeho koncertu pro Český rozhlas Ostrava:

Něco o Americe

Podobně jako mnoho jeho kolegů, využil Pavel Dobeš po změně režimu v Československu hned první možnost k návštěvě Ameriky a byl uchvácen. „Myslím, že všichni, kdo jsme četli kovbojky a sledovali Vinnetoua, tak jsme Ameriku milovali, byla to pro nás země svobody. Po revoluci jsem se tam poprvé podíval, když jsme jeli na hudební potlach do Colorada a byl jsem nadšený. Bylo to pro mě něco opravdu úžasného a ty pocity ze mě musely ven. Na místě jsem si psal deníček a vznikaly nějaké povídečky, písničky později až doma,“ vyznává se Pavel Dobeš, který po návratu z cesty vydal CD s názvem Něco o Americe.“

Je ale stále Amerika místem, které zpěváka přitahuje? „Už ne, po 11. září mě to přešlo, pro mě už Amerika není to, co bývala dříve. Já bych dnes raději chtěl, abychom si udělali svoji vlastní Ameriku doma a byli na tu naši zem stejně pyšní,“ říká Pavel Dobeš.

Nápadů na nové písně má Pavel Dobeš stále mnoho, i když od jeho prvního hitu, kterým se stala píseň Jarmila, uplynulo už rovných 40 let. A Jarmila je zároveň i jeho jediná píseň, kterou na žádném koncertu nesmí Pavel Dobeš vynechat. To by mu fanouškové neodpustili. A pokud se chcete pobavit, poslechněte si v audiozáznamu pořadu, proč teď realizace nápadů Pavlu Dobešovi moc nejde.

Text písně Leporelo:

Leporelo

Země, národ, historie, zákon, právo a morálka,
člověk, nula, bakterie, spravedlnost, decimálka,
neděle, pondělí, úterý, středa, čtvrtek, pátek, sobota,
prachy, vláda, tvrdý chleba, nevědomost, jistota.

Prapor, Francouz, kovadlina, Marseillaisa, dějiny,
revoluce, gilotina, vyvražděné rodiny,
neděle, pondělí, úterý, středa, čtvrtek, pátek, sobota,
Napoleon, ostrov Elba, padoucnice, samota.

Goethe, Schiller, Nietzche Fridrich, Hitler, říšská orlice,
Goebbels, Gring, Marlene Diettrich, wehrmacht, Heydrich, Lidice,
pondělí, úterý, středa, čtvrtek, pátek, sobota, neděle,
jeden Berlín, druhý Berlín, husí kůže po těle.

Kolben, Daněk, becherovka, Rubáňový kolektiv,
chleba s máslem, rádiovka, osm, devět, deset piv,
úterý, středa, čtvrtek, pátek, a co jsme tu ještě neměli?
Osmý březen - svátek matek, subotnik, neděle a pondělí!

Spustit audio