Zpěvák Václav Neckář: Mám kliku, že mým publikem jsou babičky i děti

25. listopad 2020

Herec a zpěvák Václav Neckář nedávno oslavil 77. narozeniny. Do důchodu se ale rozhodně odejít nechystá. Naopak, znovu vydal své populární album a chystá koncerty.

Nad otázkou, zda je českou hudební legendou, Václav Neckář jen se smíchem kroutí hlavou. Pravdou ovšem je, že jen málokomu se poštěstí držet v rukou své zlomové album v novém vinylovém kabátě po třiačtyřiceti letech od jeho prvního vydání. Na reedici populární desky Planetárium z roku 1977 se k Václavovým 77. narozeninám podílel i jeho bratr Jan. „Je senzační, že po všech těch letech se deska znovu vydala. Je to obrovský dar pro člověka, který točí od roku 1965,“ říká zpěvák, jenž během své hudební kariéry musel překonat i následky mozkové příhody, která poškodila jeho hlasové centrum.

„Planetárium bylo třetí deskou, kterou jsem společně s kapelou Bacily natočil. Původně ji ale Supraphon nechtěl vydat jako dvojalbum. Naštěstí si ji domů ale vypůjčil syn manažera, který ji vychválil, a díky tomu vyšla,“ vzpomíná Václav Neckář.

Dozvuky Šíleně smutné princezny

Václav Neckář nedávno oslavil 77. narozeniny, koncertů se ale zatím vzdát nehodlá. „Mám štěstí, že jsem kdysi s Helenkou Vondráčkovou natočil Šíleně smutnou princeznu, kterou každý rok dávají o Vánocích v televizi. Myslím, že díky tomu asi čtyři generace dětí znají mé písničky. Mám kliku, protože v publiku jsou tak babičky, děti i rodiče,“ směje se zpěvák.

Čtěte také

Oblíbenou písní, kterou si publikum na koncertě vždy vyžádá, je skladba Kdo vchází do tvých snů, má lásko. „V roce 2012 jsem ale natočil ještě Půlnoční, a to je zase píseň, kterou si snad jedna generace dětí zpívala v mateřských školách,“ říká.

Kvůli Šíleně smutné princezně se bratři Neckářovi dokonce rozhodli založit vlastní vydavatelství. „Hudba z pohádky nešla do rádií, ani nemohla vyjít v Supraphonu, protože Jan Hammer, který k ní složil hudbu, odešel do Ameriky. Založili jsme tak s bráchou vydavatelství a v roce 1992 Šíleně smutnou princeznu vydali,“ vysvětluje Václav Neckář.

Kde se vzal zpěvákův vztah ke koním, který nakonec vedl k vydání desky pro všechny milovníky těchto zvířat Oči Koní? Uslyšíte v záznamu celého rozhovoru.

Spustit audio