Zřícenina hradu Tolštejn nabízí krásné výhledy do okolí. Navštívit můžete i hradní restauraci

8. únor 2020

Na zříceninu hradu Tolštejn v Lužických horách na severu Čech dojdete buď přímou cestou z Jiřetína pod Jedlovou anebo turistickým okruhem z Jiřetína pod Jedlovou, přes Křížovou horu a Jedlovou horu. Z trosek hradu je krásný výhled v každém ročním období. V zimě jen dejte pozor na schodech a lávkách. Naštěstí se můžete přidržet zábradlí. To zde vybudovala obec Jiřetín pod Jedlovou, která se o hrad vzorně stará.

Hrad byl postaven ve 14. století, ale z historického hlediska fungoval jenom chvíli, pouhých tři sta let. V 17. století vyhořel. V roce 1865 si ho pronajal Josef Münzberg, který je často zmiňován v souvislosti s výstavbou hradní restaurace. Ta slouží turistům bez zásadnějších úprav až do dnešních dnů. A to každý den, po celý rok.

V restauraci uvidíte na stěně obraz Bílé paní, ke které se vztahuje pověst o nešťastné lásce. A v jedné z dochovaných hradních síní uvidíte dokonce i postavu rytíře, kterého milovala. Kromě toho si na Tolštejně můžete prohlédnout zbytky mohutné štítové zdi, základy vstupní věže a pozůstatky původního horního hradu. Na severní straně objevíte šlejnicovskou baštu a okrouhlou věž, které se říká hladomorna.

Na hradě se za dobu jeho existence vystřídala řada majitelů. Od roku 1990 se o hrad Tolštejn stará obec Jiřetín pod Jedlovou. „Začali jsme opravovat torza hradeb, postupně jsme opravovali jednotlivé části, až jsme došli do prostor restaurace. Pak jsme obnovili restauraci s terasou a vybudovali jsme novou vyhlídku. Takže teď máme na hradě dvě vyhlídky,“ říká zastupitel Jiřetína pod Jedlovu Josef Zoser.

Každý rok v srpnu se na hradě pořádají Tolštejnské slavnosti spojené s hudbou, jarmarkem a divadelními představeními.

Spustit audio