Zvířata české přírody si můžete prohlédnout v záchranné stanici v Boru u Skutče

14. duben 2021

Záchranná stanice a ekocentrum Pasíčka patří k největším v Česku. Zraněným zvířatům tam pomáhají už 21 let. Nachází se na katastrálním území obce Bor u Skutče v Pardubickém kraji, odkud do stanice vede asi dvoukilometrová naučná stezka. Do Pasíček se můžete dostat pěšky i z okraje městečka Proseč.

Záchranná stanice má dvě části. Jednak léčebný komplex, kam veřejnost nemá přístup. Další částí stanice je pak ekocentrum, což je vlastně malá zoologická zahrada české fauny. Ve voliérách si můžete prohlédnout živočichy, kteří se kvůli svému hendikepu už nemohli vrátit zpátky do volné přírody. V expozici převažují ptáci.

Největším dravcem a svým způsobem i symbolem záchranné stanice je orel mořský. Kdysi si zlomil křídlo a jeho zranění byla natolik vážná, že už nikdy nemohl létat. Proto nemá ani krytou voliéru a pohybuje se v oploceném výběhu.

V ekocentru můžete vidět na čtyřicet druhů zvířat. K atrakcím expozice patří lišky, nosálové a také rys ostrovid. Ten se ale do záchranné stanice nedostal z volné přírody, poskytla ho olomoucká zoologická zahrada. Ve volném výběhu ekocentra určitě nepřehlédnete zvláštní a naprosto nerozlučnou dvojici. Pštrosici emu Pepinu a samici prasete divokého jménem Blaženka.

Ze záchranné stanice do pravěku a vodní říše

Od roku 2015 je v areálu záchranné stanice otevřená „Brána do pravěku“. Je to park, který je zároveň vstupním místem do Národního geoparku Železné hory. Zabaví se v něm celá rodina. K dominantním herním prvkům patří dřevěná lebka dinosaura. Děti i dospělí si v parku mohou zahrát na paleontology. Mají tu k dispozici velké pískoviště, které ukrývá kostry dinosaurů. Při programech s lektory si tu děti můžou vykopat i nějakou tu zkamenělinu. Návštěvníky zaujme i velká kamenná mapa. Je to mozaika vytvořená z hornin, které se v Železných horách nacházejí.

Čtěte také

V areálu Záchranné stanice pro volně žijící živočichy vznikla i zvláštní vodní říše. Osm uměle vytvořených tůní se stalo domovem mnoha chráněných živočichů a hlavně lákadlem pro turisty. Naučná stezka, která se jmenuje Suchou nohou mezi vodou, vede po hrázích a dřevěných mostcích mezi jednotlivými tůněmi. Ty jsou oddělené drobnými hrázemi, na kterých jsou umístěné informační tabule.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.