Biskupský chlebíček je vláčný a na pohled hravý dezert od Boženy Tompichové ze Žatce

Biskupský chlebíček plný těch nejlepších dobrot v podobě různých druhů kandovaného i sušeného ovoce, mandlí, rozinek i čokolády upekla podle více něž půl století starého receptu Božena Tompichová ze Žatce. Peče ho při slavnostních rodinných příležitostech. Zkuste ho i vy.

Ingredience
  • Na 2 chlebíčky:
  • 8 vajec
  • 280 g cukru
  • 280 g hrubé mouky
  • 100 g nasekaných mandlí
  • 100 g rozinek
  • 100 g kandovaného ovoce
  • 100 g nalámané čokolády
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
  • špetka soli
  • oříšek másla na vymazání
  • 2 lžíce hrubé mouky na vysypání
  •  
  • Na polevu:
  • 100 g mléčné nebo hořké čokolády

Postup

Nejprve s míse utřeme během 5 minut žloutky s cukrem do světlé pěny.

Mouku smícháme s kypřicím práškem a vanilkovým cukrem. Přidáme kandované ovoce, rozinky, mandle a nasekanou čokoládu. Vše společně promícháme.

Postupně a zlehka zapracováváme do žloutkové pěny a střídavě přidáváme i sníh, který jsme vyšlehali z bílků a špetky soli. Vše musíme řádně promíchat, abychom zabránili suchým hrudkám v těstě. Vznikne nadýchané třené těsto.

Dvě formy na biskupský chlebíček vymažeme máslem, vysypeme hrubou moukou a těsto do nich nalijeme.

Obě formy vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme 35 minut.

Upečený biskupský chlebíček vyklopíme a necháme na mřížce vychladnout. Poté ho polijeme čokoládou roztavenou ve vodní lázni. Vršek chlebíčku můžeme ozdobit sekanými mandlemi a sušeným ovocem.

Božena Tompichová

Recept získala od svého tchána, když jí bylo 25 let. Každý rok ho dělává na Vánoce, narozeniny i na Velikonoce. Je vláčný a všem moc chutná.

Návštěva u ní byla plná pochoutek. Ochutnali jsme dva druhy řízků s bramborovým salátem, pochutnali si na tiramisu, ovoci a dalším občerstvení. Jako dárek jsme si odvezli kuchyňské chňapky, které paní Tompichová vlastnoručně ušila. Moc děkujeme.

Božena Tompichová a Patrik Rozehnal