Bohatě obložené velké chleby jíme raději příborem. Konzumovat cokoli v ruce na ulici je nevkusné

16. červen 2024

Jak jíst chlebíčky, už víme. Co ale s velkými obloženými chleby, na kterých je kromě pomazánky navrstvená směs zeleniny, případně masa a hrozí, že hned při prvním soustu většina oblohy popadá? Můžeme měkký chléb vzít do ruky, nebo máme použít příbor?

Obložené chleby jíme podle toho, v jaké situaci jsme se ocitli. Jestliže jsme na ulici a v nějakém bufetu si dáme chleba obložený třeba salámem nebo řízkem, tak budiž, chleba můžeme ukusovat. Ale mějme na paměti, že konzumovat cokoliv na ulici je nevkusné.

Jestliže jsme v lepším prostředí, třeba v zahradní restauraci, měli bychom ho jíst příborem. Platí pravidlo, že chleba neukusujeme, ale ulamujeme, proto ho krájíme pomocí příboru. Přece jenom je estetičtější, když vkládáme do úst jednotlivá sousta, než když jíme takový chleba tak jako někde v bufetu.

„Když jsem byl na snídaní v hotelu King David v Jeruzalémě, což je asi nejluxusnější hotel na středním Východě, od švédského stolu jsem si přinesl croissant. Číšník ve fraku, který tam je u každého hosta, ke mně přistoupil a položil přede mě příbor. Zvedl jsem tázavě obličej a řekl jsem: Croissant příborem? Kdyby mě viděl nějaký Francouz, tak by se hluboce urazil. On mi ale vysvětlil, že v King David hotelu jedí všechno příborem. Tak jsem sklonil hlavu a snědl croissant příborem. Doufaje, že nablízku není žádný Francouz,“ kapituloval Ladislav Špaček.

Ladislav Špaček

Patří k největším odborníkům na vývoj etikety i její současnou podobu. Vystudoval Pedagogickou fakultu v Ostravě a Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze.

Ladislav Špaček

Na začátku učil vývoj české gramatiky, později se stal redaktorem a moderátorem v Československé televizi. Nejznámější byl ovšem jeho post tiskového mluvčího prezidenta republiky Václava Havla mezi lety 1992 a 2003.

Během této doby se účastnil bezpočtu společenských událostí vrcholného charakteru. Navštívil více než padesát zemí světa, setkal se s desítkami prezidentů, králů a jiných hlav států.

Dnes píše knihy o etiketě a pořádá odborné přednášky a cvičení v tomto oboru.

Jeho rady z etikety uslyšíte v našem vysílání v pořadu Pochoutkový rok každou neděli po 10. a v repríze po 21. hodině na všech regionálních stanicích Českého rozhlasu.

autoři: Patrik Rozehnal , djo
Spustit audio