Salát z černé čočky. Příjemná změna
Černá čočka se nerozvařuje, dobře absorbuje použité koření, nenadýmá a její výživové hodnoty jsou vynikající.
- 250 g černé čočky
- 1 bobkový list
- 5 kuliček černého pepře
- 5 kuliček nového koření
- 1 KL bylinek (majoránka, tymiám, bylinkové máslo, směs franzouzských či italských bylinek)
- 2 PL oleje
- 150 g uzené slaniny
- 70 g plísňového sýru
- 250 g čerstvé zeleniny (paprika, mrkev, pór, řapík celeru)
- sůl
- Na zálivku: 3 PL rostlinného oleje
- 2 PL tekutého medu
- 2 PL vinného octa
- 1 KL plnotučné nebo dijonské hořčice
- 1 KL worchesterské omáčky
- sůl
Několikrát propranou čočku zalijeme dostatečným množstvím vody, cca 1 cm nad povrch čočky. Přidáme všechno koření kromě soli a uvaříme do měkka. To trvá cca 25 minut.
Mezitím očistíme, opláchneme a osušíme zeleninu a nakrájíme ji na tenoučké proužky, dlouhé cca 3 cm. Slaninu nakrájíme na drobné hranolky a na oleji ji necháme opéct do křupava. Opečenou přendáme na teplé místo. Ve výpeku po slanině lehce osmahneme připravenou nakrájenou zeleninu. Opékáme velmi krátce, cca 1 minutu. Zelenina musí jen trochu změknout, ale musí zůstat křupavá.
Z uvařené čočky odstraníme koření, osolíme ji a vmícháme orestovanou zeleninu a řádně promícháme, nejlépe dvěma vidličkami. Porce salátu přelijeme nálevem, který jsem si připravili důkladným smícháním všech vedených ingrediencí. Na závěr posypeme opečenou slaninou a plísňovým sýrem, nakrájeným na drobné kostičky.
Salát obložíme polníčkem nebo jinou oblíbenou zeleninou a podáváme buď jako samostatný chod nebo jako přílohu k pečené drůbeži, pečenému nebo dušenému masu nebo například s vaječnou omeletou. Salát chutná jak v teplé, tak studené variantě.
Miroslava Kuntzmannová
Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.