Brýle jsou stále dražší. Přesto si je mnohdy zničíme nesprávnou péčí

1. duben 2023

Doby, kdy se daly docela slušné brýle pořídit za pár korun, jsou už bohužel dávno minulostí. Přesto je stále potřebuje poměrně mnoho lidí, kterým pomáhají s vadami zraku. Mnozí si kupujeme také kvalitní sluneční brýle a i v jejich případě je nutné vědět, jak o ně pečovat. Zanedbaná, nebo nesprávná péče je totiž většinou příčinou, že se brýle zničí.

I zdánlivě tak jednoduchá záležitost, jako je čištění brýlových čoček, může být problém. Zejména, když nedodržíme pravidla, která optici a výrobci brýlí doporučují. Tím nejdůležitějším je, nikdy nečistit brýle „na sucho“. I pouze zaprášené brýle, když je otřeme například do suchého trička, můžeme nevratně poškrábat. Prach totiž tvoří brusnou vrstvu, která umí poškodit nejen ochrannou vrstvu brýlí, ale i samotná skla.

Nejvíce škodlivé jsou tyto praktiky u brýlí, které mají nějakou speciální povrchovou úpravu. Jsou to například antireflexní či polarizační vrstvy, které se čištěním na sucho spolehlivě zničí. Ale ani samotná skla nejsou proti tomuto způsobu čištění odolná a je lhostejno, zda se jedná o čočky plastové s tvrdícím nástřikem či o skla skutečně skleněná. Poškrábané čočky nakonec lomí nepříjemně paprsky světla, zhoršují zorný úhel, a dokonce mohou způsobit třeba bolesti hlavy.

Brýle a kniha, čtení, jazyk

Jak tedy brýle udržovat čisté bez rizika? Optici doporučují používat přípravky určené přímo na čištění brýlí. Ideální je sáhnout po přípravku, který vyrábí nebo doporučuje samotný výrobce brýlových čoček. V takovém případě naneseme na čočky například rozprašovačem dostatek prostředku a jemnou utěrkou, určenou na čistění brýlí skla vyleštíme. Zde je nutné připomenout, že ani tyto utěrky na brýle nelze používat donekonečna a je nutné je pravidelně prát, případně pořídit nové.

V případě značného znečištění brýlí může být první pomocí například i nanesení prostředku na nádobí a opláchnutí skel čistou vodou bez drhnutí.

Co však dělat, když nám například brýle potřísnily třeba barvy, stavební hmoty či jiné nečistoty. V takové případě optici doporučují navštívit jejich provozovnu a nechat si brýle vyčistit ultrazvukem. Ani zde už však při velkém znečištění, zejména chemikáliemi, není zaručeno, že se podaří skla zachránit.

Jsou-li ochranné vrstvy nebo skla už poškrábaná, bohužel už pomůže jen jejich výměna. Ta není v současné době lacinou záležitostí, a tak je dobře věnovat brýlím kvalitní péči ještě před tím, než k poškození může dojít.

Spustit audio