Budova Invalidovny v pražském Karlíně představuje skvost české barokní architektury

6. květen 2023

Invalidovna v Praze byla projektovaná podle vzoru pařížské Invalidovny ve 30. letech 18. století. Realizovaná však byla pouhá devítina původního návrhu. Důvod? Došly peníze. Pro ubytování válečných invalidů sloužila do roku 1935. Mezi nejznámější obyvatele patřil Josef Sudek, který během bojů na italské frontě za první světové války přišel o ruku. V Invalidovně se rekvalifikoval z amatérského na profesionálního fotografa.

Invalidovna stojí na bývalých pozemcích řádu Křižovníků s červenou hvězdou. Během morové epidemie v 16. století tam byl vybudovaný špitál s chudobincem, hřbitovem a kostelem Obrácení svatého Pavla. Tyto budovy byly v průběhu staletí zničeny nebo zbořeny.

Základní koncept Invalidovny byl vytvořen a schválen u císařského dvora ve Vídni, patří ale mezi nejvýznamnější stavby předního českého barokního architekta Kiliána Ignáce Dientzenhofera, provedené v jeho vrcholném tvůrčím období. Provedená část pak k největším barokním areálům u nás. Mezi novátorská řešení patří vlastní mezonetové obytné jednotky pro invalidy a velkorysost společných prostor, především chodeb a schodišť.

S ohledem na plánované rozměry se mělo jednat o malé soběstačné městečko. V případě, že by pražská Invalidovna byla dostavěná, patřila by spolu s proslulou pařížskou předchůdkyní k největším invalidovnám v Evropě. Měla sloužit asi čtyřem tisícům lidí. Největší počet invalidů, který tu byl zaznamenán v roce 1754, čítal 1404 lidí.

Invalidovna snem filmařů

Invalidovna představuje vedle kvalitní stavební konstrukce a architektury také nejstarší ukázku sociální nadace tohoto typu pro vojenské invalidy v českých zemích. Nadaci založil český hrabě, rakouský císařský diplomat a voják italského původu Petr Strozzi. Při léčebném pobytu po válečném zranění u přítele v Dymokurech vyjádřil v závěti lítost nad osudem vojáků, kteří byli jako on zraněni, ale nedostalo se jim takové péče.

Invalidovnu, poničenou povodněmi v roce 2002, spravuje Národní památkový ústav, který chce do budoucna zpřístupnit velkou část budovy, nejen v rámci prohlídek, ale také různých kulturních akcí.

Prostory Invalidovny se často objevují ve filmech domácí i zahraniční produkce. Kromě oscarového Amadea se tu točily Ostře sledované vlaky, Mladý Indiana Jones: Útok jestřábů, Hellboy, Gympl, Hlídač č. 47, Anthropoid, Masaryk, Anděl Páně 2, seriály Četníci z Luhačovic, Marie Terezie a mnoho dalších.

Před Invalidovnou se zelenají nevelké Sudkovy sady s bustou stavitele Strozziho. Otevřeno je o sobotách, nedělích a svátcích od 10 do 16 hodin, komentované prohlídky, které zavedou návštěvníky dlouhými chodbami do ubytovacích jednotek nebo kaple svatého Kříže, se konají každou celou hodinu. Zahrada uvnitř Invalidovny a severní chodba jsou tou dobou přístupné zdarma. Posedět můžete na lavičkách či na trávě pod stoletými platany.

Spustit audio