Buďte za mistra! Ozdobte polévku, salát nebo pyré slaninovým chipsem

Slaninový chips můžete sice také slupnout místo toho bramborového u televize, ale více parády udělá jako koruna vašeho pokrmu. Jde o jednoduchou ozdobu navrch salátu, pyré nebo polévky. Efektní trik prozradil šéfkuchař restaurantu Danubio v Praze Daniel Beneš. Zkuste to také.

Slaninový chips

Slaninu, která obsahuje tak 30% tuku a zbytek libového masa, zbavíme zbytků silné kůže a pak nožem nebo lépe na nářezovém stroji nakrájíme na tenké plátky. Můžeme o ně ale už dopředu poprosit také svého řezníka.

Takto nakrájenou slaninu vložíme na sucho na rozpálenou pánev. Tuk nepotřebujeme, protože ho slanina pustí sama a vypeče se. Plamen na hořáku ztlumíme na střední úroveň, a opečeme slaninu do zlatova z obou stran.

Po té sejmeme z pánvičky a necháme okapat a vychladnout, aby slanina získala pevný tvar, díky kterému jí pak můžeme zapíchnout například do bramborové kaše, celerového pyré, apod.

Daniel Beneš

Vařit začal už ve svých 10 letech, když pomáhal své mamince, také vyučené kuchařce. Profesionálním kuchařem se stal po studiu SOU U Krbu v Praze. Praxi vykonával v hotelu Intercontinetal, kde také později vařil v restauraci Zlatá Praha. Dnes šéfuje speciálnímu restaurantu Danubio v Praze na Rohanském ostrově v budově Danube House. Ta se specializuje na snídaně a brunche. Má rád ryby, nesnáší vařečky a pro úsměv nechodí daleko.

Slanina musí získat pevný tvar