Centrum vizuální historie Malach, převratný objev izraelských archeologů, pozoruhodný a tragický osud malíře Jiřího Karse

16. únor 2020

Reportáž Daniely Brůhové z Centra vizuální historie Malach. Izraelští archeologové objevili druhý chrám krále Šalamouna. Uplynulo 75 let od smrti osobitého umělce, výtvarníka Jiřího Karse. Moderuje Tomáš Töpfer.

Centrum vizuální historie Malach zprostředkovává cenná svědectví o osudech lidí ve 20. století, se zvláštním zaměřením na holocaust. Je otevřené badatelům, pedagogům, studentům i nejširší veřejnosti. Ti všichni mají přístup k několika digitálním archivům orálně-historických rozhovorů. Nejrozsáhlejším zdrojem je Archiv vizuální historie USC Shoah Foundation, kde je přes 56 000 audiovizuálních nahrávek rozhovorů ve 40 jazycích. V centru je také k dispozici na 500 rozhovorů v češtině a stejně tak ve slovenštině. 

Poté se přeneseme do Izraele, kde tamní archeologové učinili pozoruhodný objev. Badatelé z Telavivské univerzity a Izraelského památkového úřadu jsou na základě svých nálezů toho názoru, že První chrám krále Šalamouna nebyl v Izraelském království jediný.

Připomeneme, že v těchto dnech uplynulo tři čtvrtě století od smrti osobitého umělce, výtvarníka Jiřího Karse. Tento malíř krajin, zátiší a aktů se přátelil s malířskou a literární avantgardou a vystavoval v evropských metropolích. Jeho život krutě poznamenaly obě světové války a svůj osud uzavřel sám, skokem z okna ženevského hotelu. S životním příběhem i s dílem Jiřího Karse vás seznámí Leo Pavlát.

Magazín Šalom alejchem přináší také aktuální zprávy. Dozvíte se v nich, že saudskoarabský deník Al Watan zveřejnil článek, podle něhož jsou izraelské a americké farmaceutické firmy původcem nákazy koronavirem. Informujeme o výsledcích průzkumu veřejného mínění washingtonské agentury Mellman Group  mezi americkými Židy. Průzkum prokázal jejich silnou podporu izraelskému státu. Pozveme vás na setkání do Maiselovy synagogy v pondělí 17.2. Diskusní večer s rabínem Sidonem nese název „Paralelní světy Karola Efraima Sidona“.

autoři: Tvůrčí skupina publicistiky - náboženské vysílání , Leo Pavlát
Spustit audio