Chalupská slať nedaleko Borové Lady je mokřad, který je nazýván Perlou Šumavy

1. srpen 2021

Kousek od silnice z Borové Lady na Kvildu, u obce Svinná Lada, se skrývá jeden z nejromantičtějších koutů Šumavy. Rašeliniště Chalupská slať připomíná svým rázem severskou tundru. Kdysi prý přes něj vedla i pašerácká stezka Krále Šumavy - Kiliana Nowotného.

Mokřad ležící při okraji Národního parku Šumava se může pochlubit největším rašelinným jezírkem v České republice. To zabírá plochu 1,3 hektaru a hluboké je místy metr a půl. Nachází se v něm i několik malých ostrůvků, na kterých roste řada vzácných květin, včetně masožravé rosnatky okrouhlolisté.

V minulosti na území Chalupské slatě probíhala těžba rašeliny. Odhaduje se, že jí zde bylo odtěženo 400 000 metrů krychlových. Těžba definitivně skončila v roce 1946. Vytěžené plochy v okolí jezírka zarostly břízou pýřitou, smrkem a borovicí blatkou, a dotvářejí tak působivou scenérii celého místa. Tam, kde zůstal mokřad netknutý, dosahuje vrstva rašeliny hloubky až sedmi metrů.

Největší rašelinné jezero u nás

Po Chalupské slati vede krátká naučná stezka. Půlkilometrová trasa začíná na asfaltové cestě a pokračuje po dřevěném povalovém chodníku. Na jeho konci je vyhlídková plošina nad jezerem.

U stezky se stojí i infocentrum a dětské hřiště. I když se Chalupská slať nachází v nadmořské výšce kolem 900 metrů nad mořem, její návštěva neklade žádné nároky na fyzickou zdatnost návštěvníků.

autor: Filip Černý
Spustit audio