Chovatelé z Bohdalova mají o své následovníky postaráno. Kroužek mladých tam funguje skoro 60 let

13. květen 2023

Český svaz chovatelů si své pokračovatele vychovává v kroužcích. Už téměř 60 let se zkušení chovatelé věnují dětem v Bohdalově na Vysočině. Výsledky mají výborné.

Bohdalov je nejen na Vysočině vyhlášenou chovatelskou obcí. Každoročně se tam koná velká výstava a místní chovatelé se s úspěchem účastní nejrůznějších významných soutěží. Dětský kroužek tam má velkou tradici. „Od roku 1964,“ potvrzuje Jiří Jahoda, jeden ze zkušených chovatelů, který se dětem věnuje. „U nás není ostuda, když děti chovají zvířata, ve škole se jim neposmívají,“ dodává s tím, že do kroužku nedocházejí jen děti, které žijí v hospodářství se zvířaty odmalinka. „Ty děti mají do toho chuť.“

„Radíme jim, jak zvířata chovat, aby se mohli zúčastňovat výstav. Jak s nimi zacházet, jak krmit, ošetřovat, na co si dávat pozor,“ vyjmenovává Jiří Jahoda. S dětmi chodí i k jednotlivým chovatelům, aby viděly chov v praxi, a chovatelé často přicházejí do kroužků. A výsledky se brzy ukazují. Děti se úspěšně účastní výstav a soutěží.

Malý chovatel okrasné slepice

„Mamka je zakrslý zaječí a taťka dlouhosrstý plemeno zakrslý,“ představuje svého králíka Věrka. Trénuje ho do soutěží v králičím hopu, což je vlastně takový králičí parkur. „Králík skáče přes překážky,“ vysvětluje mladá chovatelka. Pája si do kroužku přinesla dvě malé slepice. „Je to zakrslé okrasné plemeno. Dospělý váží kolem půl kila.“

I když často slýcháme, že různé zájmové spolky mají vysoký věkový průměr a problém s náborem mladých, v Bohdalově strach o budoucnost nemají. „Když si vezmu složení dnešního výboru, tak jsou to samí odchovanci bohdalovského kroužku. Mladí pánové a dámy do 55 let,“ dodává jiří Jahoda.

Spustit audio