Chutná, léčí, zdobí. Takový je rozmarýn, který si hravě vypěstujete i v našich podmínkách
Je to host ze Středomoří, který s trochou péče dobře prosperuje i u nás. Volné pěstování v zahradě by asi nedopadlo nejlíp, ideální je pěstování hrnkové s letním pobytem na maximu slunce a přezimováním ve vhodných prostorách.
Mělo by to být místo mrazuprosté, ale s teplotou zhruba od 3 do 10 stupňů a s dostatkem světla. Ta nízká teplota je důležitá, aby rozmarýn zůstal ve vegetačním klidu. Jinak totiž začne tvořit slabší vytáhlé výhony. Pokud k tomu dojde, pak je potřeba na jaře tyto výhony zakrátit. Ostatně rozmarýn se dobře tvaruje, můžete ho pěstovat i jako svého druhu „bonsaj“.
Substrát vyžaduje hlinitopísčitý, dobře propustný. Zálivka je minimální, substrát by se měl i nechat vyschnout a rozhodně rozmarýn nemiluje „nohy v mokru“ – hrozí pak uhnívání kořínků. S hnojením to není potřeba přehánět.
Rozmarýn se dobře množí – stačí zapíchnout zhruba deseticentimetrový vrcholový řízek do kvalitní zeminy a počkat na zakořenění. V této chvíli dopřejeme rozmarýnu více vlhkosti, také teplo a světlo jsou důležitými činiteli.
Rozmarýn v kuchyni i pro zdraví
Rozmarýn dodá pokrmům mírně nahořklou, kořenitou chuť s pryskyřičným nádechem, je součástí provensálského koření. Ale nepřehánějte spotřebu, stačí špetka na jednu porci.
Je i významnou léčivkou – zvyšuje krevní tlak, zlepšuje krevní oběh, pomáhá i při bolestech hlavy, přispívá k lepší koncentraci. Pozor, neměly by ho používat ženy, které chtějí otěhotnět nebo už těhotné jsou, protože překrvuje dělohu a mohlo by dojít k potratu. Rovněž není vhodný pro lidi s vysokým krevním tlakem a děti.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka