Čtvrtek: Klany, spolky, bratrstva!

20. srpen 2015

Patřili jste někdy do nějakého uzavřeného "kmenového" společenství? Počítáte se mezi trampy, skauty, hippies, folkaře, motorkáře? Nebo jste dokonce někdy vstoupili do nějakého "tajného" bratrstva? Byli jste někdy členy party nebo dokonce gangu? Jak na to vzpomínáte? Co takový vstup do uzavřeného společenství obnášel?

Čtenáři Foglarových Rychlých šípů si jistě vzpomenou na Bratrstvo Kočičí pracky. Koneckonců i šestice správňáků pod vedením Mirka Dušína byla takovým polotajným bratrstvem. Možná vás dětství právě Foglarovky inspirovaly k založení nějakého klubu, spolku, bratrstva.

Leckomu taková konspirační záliba vydrží až do dospělosti. Na každé velké a významné světové univerzitě existuje nějaký tajný studentský spolek, kde se potají setkávají vybraní studenti, kteří si takto v ústraní pořádají různé aktivity a magické rituály. Možná jste členy motorkářského gangu, nebo patříte do nějakého jiného spolku, který má svá pevná pravidla.

autor: David Hamr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.