Čtvrtek: Tréma

4. prosinec 2014

Jak snášíte trému? Trpíte jí nebo máte nervy z oceli? V jakých situacích vás nejčastěji tréma přepadá? Jak se projevuje? A vzpomenete si na nějaký účinný recept jak s ní bojovat? Vybavíte si situaci, kdy jste měli pocit že "zemřete" trémou? A jak jste se s tím, že vás tělo zradilo, vypořádali?

Téma je stav, který alespoň jednou v životě pocítil každý z nás a nemuselo to být jen při nějakém veřejném vystoupení před plným sálem nebo při sběru prvních romantických zkušeností. Může nás dostat do kolen i ve zdánlivě banálních situacích.

Tréma často překvapí i zkušeného herce, performera, umělce. Není-li příliš silná, může nás ovlivnit i pozitivně, od určité síly ale dokáže člověka zcela paralyzovat. Každopádně s ní lze těžko bojovat a účinný recept, jak obelstít vlastní tělo se jen těžko hledá, Máte-li jej, sem sním!


autor: David Hamr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.