Čtvrtek: Umíte říct ne?

4. červen 2015

Umíte říkat ne, nebo nedokážete nikoho a nic odmítnout, a pak se dostáváte do situací, že nestíháte, neodvedete pořádnou práci, anebo se dokonce musíte zapírat? Jak často si říkáte: „Měl/a jsem ho raději odmítnout? Proč jsem neřekl/a NE?“ Vybavíte si nějakou situaci, kdy jste měli sto chutí něco odmítnout, vyjádřit nesouhlas a potom jste stejně zatnuly a vyhověli žádosti? Jestli umíte říkat NE, jak jste se to naučili? Jaká je hranice mezi uměním říkat NE, a neochotou pomoci a nezájmem o problémy a potřeby druhých?

Určitě se vám alespoň několikrát stalo, že se na nás někdo obrátí s žádostí o pomoc a vy jste mu vyhověli, i když to pro vás nebylo úplně výhodné. A třeba jste nakonec neměli čas nebo energii pro své vlastní aktivity.

Jsou v životě i chvíle, kdy je nám jasné, že dotyčný by pro nás nic podobného neudělal, ale my máme prostě měkké srdce a nedokážeme pomoc odmítnout. Umění nahlas NE ovládá v dnešní době málokdo. Přestože s mnohým nesouhlasíme nebo dopředu víme, že to velmi těžko zvládneme, je nám trapné odmítat a probouzejí se v nás výčitky, že někomu nevyhovíme.

Je sice hezké, že se člověk snaží vyjít druhým vstříc, pomoci jim či vyhovět, ale vše má své hranice. Kde je ta hranice u vás?

autor: David Hamr
Spustit audio