Čtvrtek: Zabíjačky a masopust

19. únor 2015

Co si myslíte o zabíjačkách? Zažili jste někdy pravou vesnickou zabíjačku? Nebo se zabíjačky pravidelně odehrávají na vašem dvoře? Je problém sehnat šikovného a poctivého řezníka? Máte nějakou veselou či dramatickou příhodu spojenou s děním kolem zabíjačky? A co tradiční masopust, na Moravě se mu říká fašank, fašinek nebo ostatky? Chodí ve vašem městě či obci masopustní průvody? Zúčastnili jste se někdy masopustního veselí?

Včera byla tzv. popeleční středa a začalo se tak čtyřicetidenní postní období před velikonocemi. Týdny před tím jsme se loučili s obdobím hojnosti, kterému se říká masopust. V době masopustu se po staletí konaly hostiny, ve městech tancovačky, na vesnici vepřové hody a na talířích nechyběla huspenina, klobásy, jelítka, jitrnice, ovar, škvarky...

Tradiční byl a někde ještě je také masopustní průvod s maskami a maškarami, v takovém průvodu šel obvykle ras, turci, kominíci, kobyly, medvěd, ale i židi či osoba slaměného. Na závěr masopustní obchůzky dochází k obřadu poražení kobyly, zastřelení medvěda, nebo pochování basy. Dodržujete lidové tradice a než nadejde předvelikonoční půst, užijete si masopust spojený třeba i se zabíjačkou?


autor: David Hamr
Spustit audio