Děravá lípa na svatém Bartoloměji na Klatovsku láká zvědavce i milovníky tajemna

15. říjen 2018
Česko – země neznámá

Nedaleko vesničky Tržek na Klatovsku v západních Čechách stojí skutečná přírodní rarita. Úplně děravá stará lípa. Na tom by možná nebylo nic zvláštního. Lípa ale dál krásně roste a vůbec jí nevadí, že má kmen děravý jak ementál. Dokladem toho je její košatá zelená koruna.

Možná to má na svědomí neviditelná energie místa. Na kopci zvaném Bartoloměj, kde lípa roste, stával totiž od poloviny 14. století kostel. A také dvě stavení. Dnes jsou tu po nich k vidění už jen pobořené kamenné zdi.

Kostel zasvěcený svatému Bartoloměji tady sloužil věřícím až do roku 1788, kdy nově jmenovaný českobudějovický biskup na žádost farníků z okolí nechal zdejší farnost zrušit. Mše se pak konaly v nedaleké obci Běšiny. Dál tu ale fungoval malý hřbitůvek. Pohřbívalo se na něm až do 19. století. Kopec je tak dodnes plný lidských kostí. 

A možná právě jakási tajemná neviditelná energie drží při životě i onu pozoruhodnou lípu. Uprostřed kmene má obrovskou díru. Je vidět, jak se houževnatý strom stále snaží ránu zacelit. Při pohledu na otvor veliký přibližně metr krát třicet centimetrů ale člověk pochopí, že je to boj s časem značně nevyrovnaný.

Mohla by to být zajímavá hádanka pro odborníka na stromy – dendrologa. Ten by třeba dokázal určit, jak ona záhadná díra v lípě vznikla. I když jeden příběh, vysvětlující prapodivný úkaz už existuje. Dětem se tu vypráví, že z nedaleké jámy po jedné z bývalých budov tady na Bartoloměji vyletěl čert. A protože nedával pozor, prorazil cestou díru do stromu.

V každém případě tato stará lípa nějakou zvláštní energii má. „Nedávno jsme tu měli opravdu silnou vichřici, která se prohnala přes kopec. Popadalo tu několik stromů, ale děravá lípa, i přes svůj handicap, opět odolala,“ vypráví místostarosta nedalekých Klatov Václav Chroust. A majestátně roste dál.      

autor: Pavel Halla
Spustit audio