Dokonalý letní piškotový zákusek s angreštem a sněhovou čepicí od Jiřího Pospíšila chutná jako lahodná zmrzlina
Tenhle dezert Jiřího Pospíšila z Rudy nad Moravou vás dostane. Piškotové těsto s bohatou vrstvou máslovo-vanilkového krému se perfektně snoubí s kyselou chutí angreštu. A angrešt má v Pochoutkovém roce premiéru. Peče se jen korpus, zbytek vychladíte v lednici. Rozhodně zkuste!
- Na piškot:
- 5 vajec
- 5 lžic cukru
- 5 lžic polohrubé mouky
- 2 lžíce kakaa
- Na vymazání plechu:
- oříšek másla
- 1 lžíce polohrubé mouky
- Na máslový krém:
- 500 ml mléka
- 2 sáčky vanilkového pudinku
- 5 žloutků
- 500 g másla
- 3 vanilkové cukry
- 500 g kompotovaného angreštu (asi 2 sklenice kompotu)
- Na sněhový krém:
- 5 bílků
- 1 špetka soli
- 150 g moučkového cukru
- 150 g pískového cukr
- 50 g hořké čokolády na vaření
Postup
Do šlehače dáme 5 vajec a 5 lžic cukru krystal a na plné otáčky necháme 10 minut prošlehat do nadýchané pěny.
Do pěny postupně zlehka vmícháme 5 lžic mouky a následně 2 lžíce prosetého kakaa. Zapracováváme lehce stěrkou, aby pěna nespadla na dno.
Kakaovou pěnu vylijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech, uhladíme a pečeme v troubě při 160 °C přibližně 20 minut. Upečený piškot poznáme tak, že se bude oddělovat od stěn plechu.
Mezitím si připravíme krém. Oba pudinky rozmícháme v polovině množství mléka. Druhou polovinu ohřejeme na sporáku a následně do něj přilijeme pudinkové mléko. Přivedeme k varu a necháme 2–3 minuty za stálého míchání provařit na mírném plameni.
Pudink vychladíme a potom ho vložíme do robotu. Vymícháme hladký pudink. Postupně do něj zašleháme syrové žloutky, vanilkové cukry a změklé máslo pokrájené na kostičky.
Máslovo-vaječný krém hezky uhladíme na vrchu upečeného piškotu, poklademe angreštem (čerstvý nebo kompotovaný) a lehce ho stěrkou zatlačíme do krému.
Na sněhovou čepici nejdříve vyšleháme v robotu 5 bílků do polotuhého sněhu.
Potom se šleháním pokračujeme nad vodní lázní. Přidáme přitom oba cukry. Vyšlehaný sníh s cukrem pak navrstvíme na krém. Uděláme na něm vidličkou vlnky a na to nastrouháme čokoládu na vaření.
Hotový zákusek necháme nejlépe přes noc uležet v lednici, ale už i za hodinu docílíme tuhé konzistence a můžeme konzumovat.
Jiří Pospíšil
Recept se u nich v rodině dělá skoro 40 let. Jeho paní ho objevila v nějakém časopise a jako svůj originální příspěvek použila do krému angrešt. Manželka pana Pospíšila už odešla, ale on ho peče dál, aby se na něj ani na ni nezapomnělo. Byla to skvělá a moc hodná žena, jak říká.
Pan Pospíšil vaří a peče rád. Dokonce se každý víkend těší na návštěvu svých vnoučat a pravnoučat a rád pro ně připravuje dobroty. Také pro nás nachystal výborný oběd – domácí slepičí polévku, sekanou s kaší, dýňový kompot a dva druhy zákusků. A hlavně s ním byla legrace a čerpali jsme z něj jeho životní elán.
Související
-
Nejlepší máslový krém do dortů na světě nás naučil dělat Josef Maršálek
Nejlepším máslovým krémem, který se vám bude hodit do dortů a ke jejich zdobení je ten tzv. švýcarský. Jsou na něj potřeba jen tři ingredience: bílky, cukr a máslo.
-
Tradice hanáckého svatebního koláče. Váží 35 kilogramů a dílo zkušeným kuchařkám trvá až 80 hodin
Svatba patřila v životě člověka mezi nejdůležitější životní události. Nebyla jen záležitostí ženicha a nevěsty a nejbližší rodiny. Na Hané taková svatba trvala celý týden.
-
Dokonalí utopenci podle receptu michelinského šéfkuchaře Pavla Pospíšila vás vystřelí do nebe
Zdálo by se, že utopenci jsou jednoduchý recept, ale záleží na fíglech. Zná je michelinský kuchař Pavel Pospíšil. Jeho recept jsme zaznamenali a natočili i na video.