Dokonalí utopenci podle receptu michelinského šéfkuchaře Pavla Pospíšila vás vystřelí do nebe
Zdálo by se, že utopenci jsou jednoduchý recept, ale záleží na fíglech. Zná je michelinský kuchař Pavel Pospíšil. Jeho recept jsme zaznamenali a natočili i na video.
Zkuste si naložit slavné české utopence a za 14 dní vás jejich chuť dostane. Sklenice určitě bude brzy prázdná.
Nejprve si připravíme nálev. Svaříme v 1 litru vody 500 ml kvasného octa, 2 lžíce cukru, 1 lžičku soli, 1 lžičku pepře, 1 lžičku nového koření, špetku chilli nebo kousek feferonky, 2 větvičky libečku a 5 bobkových listů. Necháme vychladnout.
- 8 buřtů (špakáčků)
- 2 červené cibule
- 2 bílé cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 červená paprika
- 1 zelená paprika
- 2 snítky kopru
- Na nálev:
- 1 l vody
- 500 ml kvasného octa
- 2 polévkové lžíce krystalového cukru
- 1 kávová lžička soli
- 1 kávová lžička nového koření
- 1 kávová lžička pepře
- 1 špetka chilli
- 2 větvičky libečku
- 5 bobkových listů
Oloupeme 8 buřtů. Oloupat je musíme vždy, aby se chuť svařeného nálevu dostala dovnitř buřtů. Oloupané buřty rozřízneme podélně na čtvrtky.
Dále si nakrájíme na tenoučké plátky 2 červené cibule, 2 žluté cibule, 1 červenou a 1 zelenou papriku. Zeleninu společně s 3 přepůlenými stroužky česneku nakrájenými na plátky promícháme.
Pak do velké sklenice střídavě prokládáme zeleninu s nakrájenými buřty. Nakonec vše zalijeme vychladlým nálevem a navrch vložíme malou snítku čerstvého kopru a bobkové listy z nálevu.
Uzavřeme a dáme uležet na 14 dní do chladu.
Pavel Pospíšil
Vařit začal už skoro před 60 lety. V roce 1981 získal svou první michelinskou hvězdičku. Jeho heslem je: „V jednoduchosti je krása!“ Své zkušenosti rád předává dál a stále se učí novým receptům. Inspiraci nachází nejen u svých kolegů, mladých kuchařů, ale i v receptářích našich posluchačů. Miluje svíčkovou na smetaně, vepřovou se zelím, pečeného králíka i další obyčejná česká jídla. Při vaření podle něj nesmí chybět sklenice dobrého vína.