Domácí nudle – jedna z ingrediencí svatební polévky
Na každé svatbě nesmí chybět ani svatební polévka. Nejčastěji jde o silný hovězí vývar s knedlíčky a domácími nudlemi. Polévku pak novomanželé jedí společně, aby se naučili v životě spolupracovat a pomáhat si v dobách zlých. Jak takové nudličky do polévky udělat jsme se vydali zjistit na Moravu.
Takový domácí hovězí vývar nebo kuřecí polévka by nebyla tím pravým, kdyby po jejím dně neplavaly nudle. A když jsou to nudle domácí, je to přímo královská polévka.
Mnoho lidí dnes nudle kupuje v sáčku v obchodě nebo jsou rovnou součástí instantních polévek. Lepší jsou ty domácí, které se můžeme připravit i dopředu a pak použít, kdy je potřeba. Naučíme vás to díky skvělé moravské kuchařce Dagmar Boudové.
Domácí nudle do polévky:
1 vajíčko
10 dkg polohrubé (případně hrubé) mouky
Postup:
1. Na vále si vytvoříme kopeček prosáté mouky, uděláme v něm důlek a do něj vyklepneme 1 vajíčko. Vidličkou potom „šmrdláme“ vajíčkem do mouky, až se propojí a nakonec hněteme. Vytvoříme kompaktní těsto, které necháme minimálně ½ hodiny, lépe hodinu nebo přes noc odpočinout. Pak se z bochánku vyválí tenký plát, tak, aby se přes něj daly přečíst noviny a nechá se chvíli oschnout.
2. Pak se z plátů nakrájí tak široké pláty, jak dlouhé budeme chtít nudle a krájíme nožem tenké nudličky napříč. Můžeme si také pomoci tím, že plát svineme jako látku naplocho a překrajujeme napříč. Vzniknou tenké a nepravidelné domácí nudle, které lehce promícháme s moukou, aby se neslepily. Proházíme je jako seno a necháme proschnout na vále. Pak je můžeme schovat do dózy a použít, kdy je potřeba nebo rovnou vařit.
3. Nudle vaříme zvlášť v osolené vroucí vodě. Vaří se jen jednu minutu. Vaříme je zvlášť, protože jsou obalené v té mouce, aby nám nezakalily čirý vývar.
Dagmar Boudová
Je členkou Moravského kulinářského institutu na zámku v Napajedlech. Pomáhá její šéfce Evě Gajdošík s navracením starých rodinných receptů do života. Dagmar vaří celý život, zakládá si na tradičních postupech a odmítá používat náhražky a nové postupy. Když máslo, tak ne margarín, když pasírovat, tak hezky přes sítko a ne tyčovým mixérem. Vaří tak, jak ji to naučila maminka a babička a ráda předává zkušenosti i dál. Je to bodrá žena, která mluví specifickou češtinou, ráda se směje a jí.