Dopřejte si rybí hostinu! V restauracích na Kypru je umí skvěle připravit

Když jste na ostrově, vyplatí se jíst ryby. Ví to také náš zpravodaj Štěpán Macháček, který prozkoumal méně známá místa na Kypru. Zjistil, že rybí restaurace se na Kypru nemusí tvářit luxusně, aby hostům nabídly ty nejčerstvější a nejlépe upečené kousky. Stačí, aby je každé ráno zásobovali drobní rybáři z blízkého přístavu.

Poloostrovem Akamas na severozápadním cípu Kypru probíhá pás kopců, který se táhne od místa Kathikas až k Neo Chorio. Nejvyšším bodem je plošina Mavri Shinia s výškou cca 480 metrů. Předpokládá se, že oblast dostala své pojmenování podle řeckého mytologického hrdiny Akamáse, syna krále Thésea, který připlul po Trojské válce na ostrov Kypr a založil město Akamantis.

Rybí restaurace

Pěkně mi vyhládlo. Po průzkumu pláží poloostrova Akamas jsem skoro na konci Kypru objevil tenhle podnik. Ve vesničce Agios Georgios končí asfaltová cesta a rybí restaurace má terasu na skále nad úplně malým rybářským přístavem. Chci po číšníkovi, aby mi ryby ukázal a abych si mohl vybrat. Ochotně otevírá chladicí box, ukazuje mi přepravku ploskozubců. V dalších jsou mořští vlci, pražmy a sardinky. Všechno vypadá jako právě vytažené z moře.

Terasa rybí restaurace

Čerstvé ryby

Pambos Theodosiu tvrdí, že ryby nejsou v žádném případě ze sádek. Každé ráno je prý nakupuje přímo od rybářů. Pambos vede podnik už 25 let. Restaurace patří k nedalekému kostelíku svatého Jiří, takže je vlastně církevní. Objednali jsme jednoho pečeného mořského vlka a jednu pečenou pražmu. Ryba je naprosto senzační a výborně upečená – přesně akorát. Rozhodně se nejedná o laciné turistické menu, které často přetéká různými oblohami, mezi nimiž se ztrácí filátko. Tohle je ryba přes celý talíř, která si nemusí na nic hrát.

Mezze – slavné předkrmy

Je to takřka tradiční obřad typický pro kuchyni středomořských států, při kterém se servíruje 15 – 20 menších pokrmů. Meze se nikdy nekonzumují o samotě, vždy jsou určena pro minimálně dvě osoby, ale typičtěji pro větší společnost. Před rybou nesmí chybět mezze, drobné předkrmy s chlebem. Dáváme si taramu, to je řecký salát z jiker, tahini, což je taková blízkovýchodní pasta ze sezamu, pak misku oliv a zeleninový salát a zapékaný sýr halloumi.

Přímo pod restaurací je malý rybářský přístav

Podnik místních

Tahle rybí restaurace v Agios Georgios je oblíbená mezi místními, což je jistota, na kterou se vyplatí vsadit. Rybu s různými mezze, salátem a lahví piva pořídíte v kyperských restauracích přibližně za 20 eur na osobu.

Čtěte také

autoři: mac , Patrik Rozehnal