Dort Harlekýn. Dvě různé šlehačky, oříšky a čokoláda. Dezert jedna báseň
Recept na první pohled vypadá složitě, ale to je jen zdání. Nejsložitější je příprava kakaové šlehačky. Vlastně není vůbec náročná, jen počítejme s tím, že ji musíme začít připravovat den předem. Komu by se však nechtělo vařit tuto šlehačku, může ji koupit v kelímku jako šlehačku pařížskou.
- Na kakaový dortový korpus: 6 vajec
- 100 g krystalového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 140 g polohrubé mouky
- 30 g kakaa
- 25 g másla
- tuk a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy
- Na ozdobení: 500 ml smetany ke šlehání
- 1 lžička moučkového cukru
- Na kakaovou šlehačku: 300 ml smetany ke šlehání
- 25 g kakaa
- 2 lžičky cukru
- čokoláda, oříšky
Žloutky s polovinou cukru, vanilkovým cukrem a kakaem utřeme do pěny. Z bílků ušleháme tuhý sníh, zašleháme do něj zbylý cukr a po částech ho promícháme se žloutkovou směsí. Lehce vmícháme mouku a nakonec vlahé máslo. Těsto nalijeme do tukem vymazané a hrubou moukou vysypané dortové formy. Pečeme ve středně vyhřáté troubě při 170°C cca 40 minut. Upečený korpus necháme dokonale vychladnout, a pak ho vodorovně dvakrát prokrojíme.
Na spodní díl rozetřeme 2/3 kakaové šlehačky, přiklopíme druhým dílem korpusu, na který rozetřeme o něco menší polovinu světlé šlehačky. Přiklopíme horním dílem a celý povrch dortu potřeme bílou šlehačkou. Strany dortu obalíme v mletých oříšcích nebo ve strouhané čokoládě. Zbylé šlehačky naplníme do cukrářských sáčků s ozdobnými trubičkami a po obvodu dortu nastříkáme pusinky. Nakonec dozdobíme hoblinkami čokolády nebo čokoládovými pecičkami.
Přípravy šlehačky: Vychlazenou smetanu smícháme s cukrem a vyšleháme na pevnou šlehačku.
Příprava kakaové šlehačky: Smetanu ke šlehání nalijeme do kastrůlku, přidáme krupicový cukr, proseté kakao, dobře promícháme a přivedeme k varu. Krátce povaříme a necháme vychladnout. Po vychladnutí uložíme do lednice a necháme do druhého dne uležet. Pak kakaovou hmotu vyšleháme na pevnou šlehačku.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.