Dřevěný kostel v Sedlištích zůstal stát do dnešních dnů. Provází ho pověst o pravdomluvných zvonech

30. květen 2021

Kostel v Sedlištích na Frýdecko-Místecku je dřevěným skvostem této slezské vesnice. Už zvenčí zaujme svou rozlehlostí a zejména architektonicky cennou výraznou podsíní, tak zvanou sobotou, která dříve sloužila věřícím jako úkryt před nepřízní počasí. Kromě toho prý míval pravdomluvné zvony, kterých se ještě v 19. století bála každá nevěsta.

První zmínky o kostelu jsou z počátku 14. století. Současný kostel je ale pravděpodobně až z první poloviny 17. století. Pár připomínek předchozího svatostánku tu ale najdete dodnes. Zejména kamenný žehnáček, bývalou křtitelnici. Dnes je umístěna vně kostela u hlavních dveří. Její stáří se odhaduje až na 500 let. Uvnitř si návštěvníci mohou všimnout výrazně starších dřevěných trámů na pravé straně. Dost možná je tehdejší stavitelé použili ze staršího gotického kostela.

Opravdovou pastvou pro oči nejen věřících je pak interiér kostela Všech svatých. Zdobnost nebývá totiž v této části země u podobně starých dřevěných staveb obvyklá. Dlužno dodat, že většina prvků je zde zachována z doby barokní. Doplněny jsou pak výzdobou z druhé poloviny 19. století. Většina obrazů a předmětů je dílem místních lidí.

Vyobrazení přímo na dřevěné stěně je záhadou

Pokud budete mít štěstí a v letní sezóně vám bude k dispozici místní průvodce Václav Cichoň, dozvíte se o historii kostela mnoho zajímavostí. Třeba o zdejší záhadě obrazu malovaného přímo na stěnu. Nebo si můžete poklepat na zdejší křížovou cestu. Je totiž zvěčněna na plechovém podkladě. Ale především si nechte vyprávět o zdejších pravdomluvných zvonech. Dozvíte se, proč se jich v minulosti bála každá nevěsta. Prozradily totiž, zda vstupuje do manželství neposkvrněná či nikoli.

Více informací o kostele, o otevírací době a možnostech prohlídky najdete na stránkách sedlišťské farnosti: www.sedliste.farnost.cz.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.