Dunajovickými kopci se na jaře valí obří chuchvalce semen. Okouzlující je ale tato krajina i v zimě

18. prosinec 2018
Česko – země neznámá

Na dohled od jihomoravské Chráněné krajinné oblasti Pálavy se rozprostírá další pozoruhodná vyvýšenina. Národní přírodní památka Dunajovické kopce. Pozoruhodná je nejen svým vzhledem, ale také rostlinstvem, které v řadě případů najdeme v rámci České republiky právě jenom zde.

„Roste tady celá řada vzácných a ohrožených druhů rostlin. Asi nejvýznamnější je katrán tatarský, který patří mezi takzvané stepní běžce. To jsou rostliny, které jsou přizpůsobené životu ve větrných podmínkách tím, že mají kulovité květenství, které se po dozrání plodů oddělí od kořene a volně se kutálí,“ prozrazuje botanička ze Správy Chráněné krajinné oblasti Pálava Helena Prokešová.

Tyto obří chuchvalce se prohání po ploše Dunajovických kopců většinou na přelomu dubna a května. Za návštěvu ale stojí národní přírodní památka po celý rok. I v zimě. „Dunajovické kopce jsou zajímavé mimo jiné také z krajinářského hlediska. Byly totiž dlouho obhospodařované člověkem. A právě teď v zimě, kdy není vegetace tak bujná, jsou na místě jasně vidět pozůstatky lidské činnosti. Například bývalá pole nebo sady,“ dodává Helena Prokešová.

Dunajovické kopce jsou v krajině nepřehlédnutelné a snadno rozeznatelné od okolní krajiny. „Jsou odlišitelné hlavně proto, že je to takový hřeben, který vystupuje z roviny. A začínají vždycky přesně tam, kde končí místní vinohrady,“ podotýká botanička. Kdo by se chtěl orientovat podle vesnic, najde Dunajovické kopce mezi Dolními Dunajovicemi, Březím, Brodem nad Dyjí a Dobrým Polem.

autor: hon
Spustit audio