Elektro retro muzeum v Tatiné na Plzeňsku vystavuje na dva tisíce exponátů, včetně několika kuriozit

12. duben 2019
Česko – země neznámá

V obci jménem Tatiná na severu Plzeňska potěší všechny milovníky historie, techniky a hlavně všeho, co souvisí nebo souviselo s elektřinou. Před rokem tam totiž parta nadšenců v čele s Janem Doleželem otevřela originální Elektro retro muzeum. Mezi dvěma tisícovkami exponátů v něm návštěvníci najdou vypínače, transformátory, relé, ale také kuriozity jako třeba osvětlený hříbek na zašívání ponožek.

Jan Doležel má k elektřině celoživotní vztah. V odvětví elektro také pracoval, včetně revizní činnosti. Jeho dílem je tak třeba vitrína, ve které jsou popálené a pokroucené elektrosoučástky. Podle jeho slov jde o skutečné exponáty z kategorie domácích úprav elektrických zařízení. U vitríny je navíc odkaz na Svěrákovu populární píseň o elektrizaci našich zemí. „Kdo si tam nastrká hřebíky, vyhoří a začne od píky.“

S elektrizací západních Čech se začalo před 100 lety. Kolem roku 1919 nastal boom elektrických zařízení a spotřebičů. Z té doby mají v muzeu spoustu exponátů. Uvidíte tu, jak se jednotlivé součásti elektrické sítě postupně zmenšovaly. Od elektrických měřičů, přes různá relé až po vypínače.

U drátů nepráskejte bičem 

Součástí muzea je také model železnice. I tu pohání elektrický proud. Muzeum doplňuje také sbírka malovaných varovných plakátů z roku 1926. Texty i obrázky jsou více než názorné. V první polovině minulého století bylo ale třeba kromě obecné informace, že s elektřinou by měli pracovat jen odborníci, což platí dodnes, nutno varovat i trochu jinak, než jak jsme zvyklí dnes.

Modelová železnice je součástí expozice

Úsměvný je například plakát, který upozorňuje na to, abychom při jízdě na koňském povozu v blízkosti elektrického vedení nepráskali bičem. Nebo že není radno rýpat se v zásuvce šroubovákem.

Elektro retro muzeum je v hlavní turistické sezóně otevřeno každou sobotu nebo po předchozí domluvě na telefonu 604 677 443. V západních Čechách jde o jedinou ucelenou expozici elektrotechniky.  

autor: Pavel Halla
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.