Experimentátor s hrachem a otec moderní genetiky: Johann Gregor Mendel

Jedním z nejuznávanějších vědců naší historie, který dosáhl světového věhlasu, byl Johann Gregor Mendel. Jeho práce se dočkala znovuobjevení až v roce 1900.

Narodil se roku 1822 v Hynčicích blízko Nového Jičína. Vystudoval univerzitu v Olomouci a na přání matky se stal knězem. Vždy ho ale zajímaly přírodní vědy, kterým se vedle svého církevního poslání věnoval celý život. Mendel je známý hlavně jako zakladatel genetiky a objevitel základních zákonů dědičnosti.

Své pokusy zahájil roku 1856 v Brně. Experimentoval s různými odrůdami hrachu a sledoval tvar a barvu semen a také barvu květů. Díky svým pozorováním definoval základní zákony dědičnosti. Mendelovi současníci ale jeho teorie ignorovali.

Práce Johanna Gregora Mendela se dočkala znovuobjevení až v roce 1900, kdy se ukázalo, že jeho principy vysvětlují dědičnost u rostlin i zvířat. Mendel je tak považován za otce moderní genetiky. Jeho odkaz připomíná brněnská interaktivní expozice Mendelianum a jeho jméno také nese tamní zemědělská a lesnická univerzita.

autor: Jan Herget
Spustit audio