Expozice textilního tisku ve Dvoře Králové nad Labem připomíná, proč se mu říkalo český Manchester

22. leden 2023

Město Dvůr Králové nad Labem v Královéhradeckém kraji bývalo sídlem významných textilních továren. Historii odvětví tohoto průmyslu je věnována reprezentativní Expozice textilního tisku na nábřeží Jiřího Wolkera, která přibližuje způsoby, druhy a možnosti potisku. Vedle původních fortelných strojů, které doplňují vzorníky a látky, poznáte i práci tiskařů, designérů, rytců a vzorkařů.

Město na Labi bylo střediskem obchodu a řemesel. Velkou tradici mělo tkalcovství a barvířství, protože se v okolí odedávna pěstoval len. Od konce 18. století sem zvolna pronikala bavlna a v 19. století začala len vytlačovat. První textilní továrny se naplno začaly rozvíjet v 80. letech 19. století.

Největším bavlnářským podnikem byla v novodobé historii TIBA, která před šedesáti lety úspěšně navázala na dvěstěpadesátiletou královédvorskou tradici textilního tisku a ještě delší tradici cechů soukenických, tkalcovských a barvířských. V textilní výrobě ve Dvoře Králové nad Labem dnes pokračuje už jen JUTA a.s.

Kouzlo modrotisku nezevšední

Modrotisk je náročný proces, při kterém se bílé vzory netisknou na modrou látku, jak by se mohlo zdát, ale vznikají negativním způsobem. Na plátno se pomocí formy nanese speciální barva, tak zvaná tiskařská rezerva. Tak vznikne krycí vzor, který látku chrání před obarvením.

Poetika modrotisku doprovází i expozici textilního tisku

V modrotiskové části expozice jsou k vidění i historické, ručně zhotovené formy a náčiní, které bylo při jejich tvorbě třeba. Návštěvník ale uvidí i výsledky tisku, který připomíná zejména venkov a lidové prostředí. Je tu také dílna, kde si zájemci mohou vyzkoušet vlastnoruční tisk na látku a využít svoji fantazii.

Formy na modrotisk v tomto regionu vytvářeli a stále tvoří Nositelé tradice lidového řemesla Milan Bartoš a Jaroslav Plucha, kteří jsou poslední v České republice, jež umí formu vyrobit a také opravit.

Milan Bartoš, pokračovatel rodinné tradice v modrotiskové dílně pro veřejnost

Stroje odhalující tajemství tisku

Na zdařilém výsledku se podílel i šestibarevný válcový tiskací stroj, kterému se říká „rolo“ a je nejen nejtěžším exponátem v textilním muzeu, ale i hodně důmyslnou mašinou. Používal se od roku 1908 a svědčí o důvtipu a umu našich předků. V tiskárnách v Tibě na Zálabí stávalo několik takových strojů vedle sebe a chrlily kilometry potisknutých látek. „Rola“ musela být naprosto dokonale seřízená, aby vzory do sebe zapadly. Válce s vyrytým vzorem, které jsou také součástí expozice, se v tiskacím stroji daly vyměňovat.

Zážitkem je i představení přenosu vzoru na měděné válce, princip moletovacího stroje, nahlédnutí do vzorníku látek i sítotiskový způsob tisku.

Moletovací stroj

Perotina s mansardou, která tiskla dvoubarevně, je největším a nejvzácnějším strojem v expozici. Pochází přibližně z roku 1840, přesné datum není známo. V provozu byla tato úctyhodná mašina více než sto let, od druhé světové války už jen odpočívá. Mansarda je zadní část perotiny se soustavou koleček, na kterých se látka dosušovala. Prostor býval obrovský, aby potisk pořádně doschnul.

Na přípravě muzea textilního tisku, které je pobočkou Městského muzea ve Dvoře Králové nad Labem, spolupracovalo několik institucí. Mimo jiné i Uměleckoprůmyslové muzeum Praha, které z České Skalice zapůjčilo stroje, jež ale byly původně ve sbírkách dvorského muzea. A svou sbírku vstřícně otevřel i Josef Jiránek, který svůj život zasvětil textilnímu průmyslu.

Vzorník tisku na látku

Expozice textilního tisku je přístupná po celý rok kromě pondělí. Od úterý do pátku od 9 do 12 hodin a od 13 do 16 hodin. O víkendech od 13 do 17 hodin. Do Dvora Králové nad Labem můžete přijet autobusem, vlakem a samozřejmě autem. Po protějším břehu Labe navíc vede cyklostezka, kdy v závěru jízdy stačí přejet most Jana Palacha a jste v cíli.

Spustit audio