Fantasticky vláčný jablečný koláč s tvarohem od Lenky Englcové zvládne i začátečník

V jednoduchosti je síla. Nejoblíbenější dezert Lenky Englcové z Chodova u Karlových Varů je rychlý a není s ním žádná velká práce. Jablka a tvaroh mu dodají neskutečnou vláčnost a ucítíte i nádech vánočního cukroví. Navíc nemícháte žádné těsto. Pracujete jen s drobenkou, tvarohem a jablky.

Ingredience
  • na těsto:
  • 350 g polohrubé mouky
  • 150 g cukru
  • 140 g povoleného másla
  • 2 vejce
  • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
  •  
  • na tvarohovou náplň:
  • 500 g tučného tvarohu (z vaničky)
  • 100 g moučkového cukru
  • ½ balení vanilkového pudinkového prášku
  • 500 ml mléka
  •  
  • na jablečnou náplň:
  • 500 až 800 g jablek (cca 3 jablka)
  • 1 lžíce cukru (dle chuti)
  • 1 lžička mleté skořice
  • 4 lžíce mletých vlašských ořechů
  •  
  • na vysypání:
  • 20 g másla
  • 2 lžíce hrubé mouky

Postup

Začneme náplněmi. Do mísy vložíme tučný tvaroh, přidáme moučkový cukr, pudinkový prášek a vše zalijeme mlékem. Směs prošleháme metličkou dohladka. Bude to řidší.

Na jablečnou vrstvu oloupeme jablka, zbavíme je jádřínců a nahrubo nastrouháme. Přidáme k nim cukr podle chuti. Záleží, jak jsou sladká jablka. Potom přidáme namleté vlašské ořechy a mletou skořici. Vše promícháme.

V další míse zaděláme těsto. Postupně přidáme mouku, cukr, máslo, vejce a kypřicí prášek do pečiva. Rukama vypracujeme směs jako na tužší drobenku.

Zhruba třetinu drobenky odebereme stranou. Budeme ji potřebovat navrch koláče.

Plech o velikost 30 x 42 cm vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou a přendáme do něj dvě třetiny drobenky. Na plechu ji rozprostřeme po dně a upěchujeme, aby vznikla souvislá a pevná vrstva. Můžeme si pomoci namočenýma rukama.

Upěchovanou vrstvu těsta zalijeme tvarohovou náplní, do ní rozprostřeme jablečnou náplň a úplně navrch dáme zbytek drobenky.

Pečeme v troubě při 180 °C asi 45 minut do světle zlatavé barvy.

Rada: Kdo má alergii na ořechy, může koláč upéct bez nich.

Lenka Englcová

Recept má po své mamince a peče ho pro svou rodinu už 25 let. Miluje ho kvůli rychlé přípravě a vláčnosti. Tenhle recept zvládne a ocení každý.

Paní Englcová vaří a peče ráda, a také téměř neustále. Jídlo totiž miluje celá rodina. Výhra v soutěži by ji potěšila, protože by si konečně mohla pořídit novou troubu. Ta její stávající už totiž dosluhuje.

Paní Englcová je vášnivou turistkou, s manželem jezdí po celé naší vlasti a sbírají i dřevěné turistické známky.

Lenka Englcová a Patrik Rozehnal