Fazole na bílo
Fazole jsou poměrně levná surovina, která by však neměla chybět v žádném jídelníčku. Jsou zdrojem vlákniny a bílkovin. Obsahují také velké množství vitaminů, minerálních látek. Na druhé straně fazole obsahují malé množství tuku a kalorií.
Suroviny na šest porcí:
400 g suchých bílých fazolí
2 bobkové listy
5 kuliček nového koření
5 kuliček pepře
1 cibule
50 g hladké mouky
50 g másla
250 ml smetany
ocet
sůl
opečená slanina, klobása, uzenina nebo sázená vejce či vejce uvařená natvrdo
Postup:
Přebrané fazole propláchneme a přes noc je namočíme do vody. Pak k nim přidáme koření a uvaříme je doměkka.
Z nakrájené cibule, másla a mouky připravíme světlou cibulovou jíšku, kterou zalijeme prochladlým vývarem z vařených fazolí. Dobře rozmícháme, osolíme, podle chuti okyselíme octem a povaříme cca 10 minut.
Do omáčky přidáme vařené fazole a přivedeme k varu. Na závěr pokrm zalijeme smetanou a krátce povaříme.
Podáváme jako samostatný pokrm s opečenou slaninou nebo uzeninou. Takto upravené fazole však výborně chutnají i se sázenými vejci nebo s vejci vařenými natvrdo.
Doporučená příloha: rozpeky, slané pečivo.
Celková doba přípravy pokrmu podle tohoto receptu trvá přibližně 1,5 hodiny, bez doby potřebné k namáčení fazolí.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
![ze_světa_lesních_samot.jpg ze_světa_lesních_samot.jpg](https://regiony.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/30211a0c09767f56cedafa33e6481497.jpg?itok=KWqo-X-T)
![](https://regiony.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/1cbf078c2113e4a20ba2b4185c2821e2.jpg?itok=FkhfJLo4)
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.