Fritschova stezka vede romantickým kaňonem Vltavy. Některé úseky vystřílelo vojsko

26. červen 2020

Pokud se vydáte do jihočeského Boršova nad Vltavou, můžete si po levém břehu Vltavy projít zajímavou trasu kaňonem řeky proti proudu až k hradu jménem Dívčí Kámen. Stezka se jmenuje Fritschova po Emanuelu Fritschovi, technickém radovi Československých státních drah a předsedovi Klubu československých turistů Šumava, který se o její vybudování zasloužil.

„Stezka se skládá ze tří částí, které byly budovány postupně," upřesňuje starosta Boršova nad Vltavou Jan Zeman a dodává: „Jako první byl v letech 1933 až 1935 vystřílen nejtěžší čtyřkilometrový úsek z Boršova nad Vltavou do Jamného. Některé skalní úseky tehdy dokonce muselo vystřílet ženijní vojsko. To tady ve 30. letech jednak stezku pomohlo vybudovat, ale zároveň se vlastně i cvičilo a připravovalo na případné válečné časy."

V roce 1936 se zpřístupnil sedm kilometrů dlouhý úsek z Jamného k Dívčímu Kameni. Poslední úsek, také dlouhý sedm kilometrů, byl zprovozněn v roce 1938 a končí ve Zlaté Koruně. V roce 2010 se podle slov Jana Zemana obnovila pamětní deska, připomínající vybudování stezky.

Různá vylepšení a zabezpečení cesty kaňonem Fritschovu stezku neminuly ani v posledních letech. I když je průchod celou dobu avizován na vlastní nebezpečí, je to velice romantické místo, které s potřebnou dávkou opatrnosti stojí za to projít.

„Vedle stezky mohou turisté navštívit kousek od Boršova původní hradiště a nedaleko něj i památník amerického letce Ryamonda Reutera, kterého tady v dubnu 1945 sestřelili Němci hlídající blízké letiště v Plané u Českých Budějovic," dodává Jan Zeman.

Cílem Fritschovy stezky je jednak hrad Dívčí Kámen, ale také slavné keltské oppidum v Třísově a tamní památná lípa, anebo už zmiňovaná Zlatá Koruna.

Plná délka Fritschovy stezky je 16 km a trasa vede z Boršova nad Vltavou do Zlaté Koruny. Pro méně zdatné turisty je možno si trasu zkrátit na 12,5 km z Třísova zastávky

Po prohlídce zříceniny hradu Dívčí Kámen, posazené na skalním ostrohu obtékaném Křemežským potokem a řekou Vltavou, mají návštěvníci na výběr několik možností, jak pokračovat.

Buď jít dál po červené značce nejkratší trasou na vlakovou zastávku do Třísova (právě kolem památné lípy), anebo o něco delší trasou naučné stezky (asi 2,5 km) údolím Křemežského potoka na vlakové nádraží v Holubově. Obě vlakové zastávky leží na trati České Budějovice – Černý Kříž, takže pak mohou pohodlně odjet vlakem zpět do Českých Budějovic. Nastoupit do vlaku je možné i ve Zlaté Koruně.

Spustit audio